Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Alfred Grenander (1863-1931) Sverige

Alfred Grenander var en svensk-tysk arkitekt, möbelformgivare och stadsplanerare. Grenander studerade först till arkitekt på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och fortsatte sedan sina studier i Charlottenburg i Tyskland. Han är dessvärre inte lika känd i Sverige som han är i Tyskland eftersom han sedan fortsatte sin karriär i Berlin där han anlitades som arkitekt och stadsplanerare när staden skulle utvecklas i början av 1900-talet. År 1904 blev även Grenander vald som tysk representant till världsutställningen i St. Louis där han blev hyllad som ”förnyaren av tysk byggkonst”.
 
Grenander anlitades som arkitekt 1902 när Berlins tunnelbanesystem U-bahn skulle byggas. Sammanlagt gjorde Grenander ett sjuttio-tal tunnelbanestationer som blev väl mottagna. Hans smarta färgval, och att han färgkodade varje station uppskattades då resenärerna lätt kunde orientera sig. Färg var viktigt för Grenander och både hans hus och tunnelbanestationer hade starka, djärva färger eller pasteller i olika kombinationer.


Artiklar relaterade till Alfred Grenander (1863-1931) Sverige

Modernismens mästare på Bukowskis MODERN ART + DESIGN

Flera av den svenska modernismens största mästare finns med på Bukowskis auktion MODERN ART + DESIGN. I topp finns tre konstnärer med tre vitt skilda stilar som kommit att bli några av 1900-talets allra största.