Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Auguste Rodin (1840-1917) Frankrike

Auguste Rodin var en fransk skulptör som utbildade sig i målning på Petite École.  
Rodin började sin karriär som hantverkare på porslinsfabriker och verkstäder. Hans första verk var porträttbyster gjorda i brons som han tillverkade under kvällarna. Rodin hade det tufft i att försöka få ut dessa skulpturer på marknaden och refuserades gång på gång av Franska akademin. Mellan år 1874-1875 besökte han Italien och överväldigades där av Michelangelos modelleringar av människokroppen. Rodin kom därefter att hämta inspiration från Michelangelos andliga intensitet och hans första antagna verk Kopparåldern återspeglar denna intensitet. Rodin anklagades för att ha använt sig av avgjutningar i sitt arbete med skulpturer och för att motbevisa detta utförde han Johannes döparen i övernaturlig storlek.
Rodin arbetade både i brons och marmor och betydande för hans verk var att han förenade realismen och symbolismen.


Artiklar relaterade till Auguste Rodin (1840-1917) Frankrike

Kvinnliga konstnärer och deras manliga muser

Att ha en musa är och har varit ett framgångsrikt recept för många stora manliga konstnärer genom konsthistorien. Förutom att vara en inspirationskälla har de också kastat ett romantiskt skimmer över konstnären, eftersom förhållandet med musan många gånger varit av romantisk art. Men kvinnliga konstnärer har också haft sina manliga muser.

Konst

Den svenska mästaren Anders Zorn

Anders Zorn har otaliga gånger blivit kallad Sveriges främste målare. Morapojken från enkla förhållanden skulle erövra konstvärlden med storm och bli en av det förra sekelskiftets mest uppskattade konstnärer inom en rad olika medium. Med en aldrig sinande kärlek för hembygden övergav kosmopoliten livet på kontinenten för att återvända till Mora.

Måleri