Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Berndt Friberg (1899-1981) Sverige

 
Berndt Friberg var en svensk keramiker och drejare som främst förknippas med Gustavsberg och dess då konstnärliga ledare Wilhelm Kåge. Friberg fick 1934 anställning vid Gustavsbergs porslinsfabrik vilket visade sig vara en tydlig kvalitetshöjning av Kåges konstgods. Från 1937 drejade Friberg även åt Stig Lindberg. 
 
Friberg hade en unik talang då han både kunde formge, dreja och glasera sina föremål. Fribergs verk består av pjäser i alla dess storlekar, från miniatyrer där de minsta är ett par centimeter till stora golvvaser. Formerna var klassiska med inspiration från det kinesiska stengodset från Songdynastin. Han förfinade ständigt sin teknik och sina former vilket tydligt syns i hans glaseringsteknik. Fribergs tidiga glasyrverk var matta för att sedan gå över till att bli blanka och under 1957-58 började det synas mönster i glasyrer som ofta var geometriska. 
 
Fribergs debut kom 1941 då han som självständig keramiker ställde ut i Gustavbergs butik på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Friberg hade sedermera en utställning på Nordiska Kompaniet i Stockholm 1954, som blev en publiksuccé. 
 


Föremål relaterade till Berndt Friberg (1899-1981) Sverige

Artiklar relaterade till Berndt Friberg (1899-1981) Sverige

Det sökte svenskarna mest efter på auktion 2016

Svenskarna har varit frekventa och ivriga auktionsbesökare under 2016, men vad man är intresserad av och söker efter skiljer sig stort i landet. Se efter vad som var populärast och mest eftersökt i ditt område under det gångna året!

Design

Alla våra favoriter hos Metropol

Metropol Auktioner håller auktion den 19 februari, fullspäckad med svenska keramikfavoriter. Listan på svenska 1900-tals keramiker vars skapelser bara blir mer och mer eftertraktade kan göras lång. Här är några av våra nygamla favoriter!

Keramik