Berndt Friberg (1899-1981) Sverige

 
Berndt Friberg var en svensk keramiker och drejare som främst förknippas med Gustavsberg och dess då konstnärliga ledare Wilhelm Kåge. Friberg fick 1934 anställning vid Gustavsbergs porslinsfabrik vilket visade sig vara en tydlig kvalitetshöjning av Kåges konstgods. Från 1937 drejade Friberg även åt Stig Lindberg. 
 
Friberg hade en unik talang då han både kunde formge, dreja och glasera sina föremål. Fribergs verk består av pjäser i alla dess storlekar, från miniatyrer där de minsta är ett par centimeter till stora golvvaser. Formerna var klassiska med inspiration från det kinesiska stengodset från Songdynastin. Han förfinade ständigt sin teknik och sina former vilket tydligt syns i hans glaseringsteknik. Fribergs tidiga glasyrverk var matta för att sedan gå över till att bli blanka och under 1957-58 började det synas mönster i glasyrer som ofta var geometriska. 
 
Fribergs debut kom 1941 då han som självständig keramiker ställde ut i Gustavbergs butik på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Friberg hade sedermera en utställning på Nordiska Kompaniet i Stockholm 1954, som blev en publiksuccé. 
 


Artiklar relaterade till Berndt Friberg (1899-1981) Sverige

0

Med inspiration från Kina och västkusten

Bland vaser, skulpturer och serviser i stengods och porslin har vi fattat tycke för två formgivare som satt prägel på svensk keramik – Bernt Friberg och Anna-Lisa Thomson. Flera verk av formgivarna hittas hos Metropols auktion "Tema Keramik".

Keramik
0

Det sökte svenskarna mest efter på auktion 2016

Svenskarna har varit frekventa och ivriga auktionsbesökare under 2016, men vad man är intresserad av och söker efter skiljer sig stort i landet. Se efter vad som var populärast och mest eftersökt i ditt område under det gångna året!

Design


Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!