Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Cindy Sherman (1954-) USA

Cindy Sherman är fotograf, pop- och konceptkonstnär och anses idag vara en av världens främsta representanter för iscensatt fotografi.
Sherman studerade på college i Buffalo och hennes stora genombrott kom med serien Untitled Film Stills, bestående av svartvita fotografier av henne själv, sminkad och utklädd. Genom dessa porträtt kom betraktaren att känna igen Sherman vilket gjorde det möjligt för dem att se kvinnotyper som retoriska formler eller klichéer. Sherman har hämtat sin inspirerad av barndomens Hollywoodfilmer och dess kvinnliga stereotyper.
Sherman övergick till färgfotografi på 1980-talet och använder fortfarande av sig själv som modell för att problematisera kvinnosynen och stereotypa könsroller. Hon arbetar gärna med motiv så som aptit, illamående, sjukdom och våld. Sherman har även arbetat som modefotograf.
Sherman har vunnit Hasselbladspriset.


Artiklar relaterade till Cindy Sherman (1954-) USA

Världens fem dyraste nu levande kvinnliga konstnärer

Om man listar de dyraste nu levande konstnärerna blir det tyvärr en väldigt ensidig lista om vi ser till vilket kön konstnärerna har. Kvinnor har länge varit underställda de manliga genierna i konstvärlden och än idag är gapen stora. Men förändring är på gång och de firar vi med att lista världens fem dyraste, nu levande, kvinnliga konstnärer.

Konst

Vad vet vi om människorna på fotografierna?

I kategorin "fotografier" hittar vi idag drygt 3 460 fotografier. Det är en salig blandning av dokumentärfotografi, modefotografi och konstfotografi. Det kanske mest fascinerande är dock porträttfotografierna, då de väcker intresse kring såväl de avporträtterade människorna som personen bakom kameran och tillfället då bilden togs. Här finner ni fem fotografier som just nu finns på auktion och berättelsen bakom dessa.

Konst