Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Damien Hirst (1965-) Storbritannien

Damien Hirst är en brittisk konstnär, entreprenör och konstsamlare. Han växte upp i Leads och flyttade senare till London, där han studerade Fine Art vid Goldsmiths college University i London år 1986-1989. Under hans andra år på Goldsmiths var Hirst ansvarig för studentutställningen Freze. Konstsamlaren Charles Saatchi var en av dem som var på plats under utställningen och som fick upp ögonen för Hirst. År 1991 kom Saatchi att erbjuda Hirst att sponsra honom i vad han än konstmässigt ville gör. Resultatet kom 1992 då Young British Artists första utställning hölls på Saatchi Gallery i norra London. För denna utställning blev Hirst nominerad till det årets Turner Prize. Han vann inte den gången men väl ett par år senare.
Hirst konstverk är ofta uppseendeväckande och provokativa. Det är inte bara hans konst som är provocerande utan även Hirst själv, både som person och som konstnär. Han är idag en av världen bäst betalda levande konstnärer. År 2008 auktionerade han ut hela sin utställning Beautiful Inside My Head Forever för en summa av 111 miljoner pund.
Hirst konstverk For the Love of God (2007) föreställer en diamantbeströdd dödskalle som enbart att producera kostade 14 miljoner pund. Detta verk auktionerades senare ut med ett utropspris på 50 miljoner pund. Andra kända verk av Hirst är de itudelade kalvarna som monterats i glasmontrar.
Utöver sin konstverksamhet har Hirst en entreprenörmässig sida där han bland annat har öppnat restauranger och investerat höga belopp i solkraftverk som väntas stå för nära 2% av den totala kapaciteten av solgenererad el i Storbritannien.


Artiklar relaterade till Damien Hirst (1965-) Storbritannien