Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Edgar Degas (1834-1917) Frankrike

Den franska bildkonstnären, grafikern och skulptören Edgar Degas studera vid École des Beaux-Arts i Paris. De tidiga verken inspirerades av japanska träsnitt och av Edouard Manet. Å ena sidan intresserade sporterna och teatern Degas i hans motivval, å andra sidan stod konstnären impressionisterna nära med sitt intresse för friluftsmåleri och ögonblicksrörelse.
Degas mest uppmärksammade motivval var dock balettdansörer och dessa avmålades i ljusa pasteller. Degas målade av dansarna i rörelsen eller genom en inblick i dansarens liv och han hade en oerhörd känsla för rörelsen i bild vilket gör honom till en av de tidiga modernisterna. Vid äldre ålder och sämre synförmåga började Degas skulptera istället och han lyckades fånga rörelsen även i dessa. Degas uppfann en egen teknik kallad monotypier, en teknik som gör varje plåt unik i att den inte går att trycka mer än en gång. Dessa gick väl ihop med Degas snabba och levande penseldrag. Edgar Degas finns representerad på bland annat Louvren i Paris och Glyptoteket i Köpenhamn.


Artiklar relaterade till Edgar Degas (1834-1917) Frankrike

Modern och samtida konst – maj hos Dorotheum

Egon Schiele och Gustav Klimt, Lucio Fontana och Andy Warhol, Gerhard Richter och Fernando Botero, Edgar Degas och Henri Matisse: Dorotheums majauktioner kräver inte många fler ord än dessa för att skapa förväntningar. I maj fokuserar Dorotheum på modern och samtida konst.

Konst

Lovsång till dansen

Att skildra rörelse på ett trovärdigt och gripande sätt kräver stor skicklighet. Många av de konstnärer som visat prov på denna förmåga har spenderat mycket tid med dansare och på så sätt har somliga lyckats fånga dansens innersta väsen.

Skulptur

Berthe Morisots väg ut ur glömskan

Berthe Morisot är en av världens främsta impressionister, men trots detta skulle det dröja nästan ett sekel efter hennes död tills hon fick den uppskattning hon förtjänade.

Konst