Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Edouard Manet (1832-1883) Frankrike

Édouard Manet var en fransk konstnär utbildad vid École des Beaux-Arts 1850-1856. Manet ansågs vara en föregångare och inspirationskälla till den franska impressionismen. Manet utmanade grunden i den akademiska traditionen i Frankrike och ansågs som kontroversiell av den etablerade konstvärlden, både i sitt måleri och i sitt val av motiv. Manet gestaltade gärna kvinnor som var eller föreställde vara prostituerade vilket ansågs och uppfattades som stötande av den borgerliga publiken. Manet förlöjligades på grund av detta av kritiker och publik.
Under 1870-talet lät sig impressionisterna påverkas av Manets bristande intresse kring målningarnas motiv och istället betoning på av konstnärens totala frihet i valet av färg och valörer.
Manets verk finns representerade på konstmuseer runt hela världen, bland annat på Musee d’Orsay i Paris.


Artiklar relaterade till Edouard Manet (1832-1883) Frankrike

De 10 mest skandalösa verken i konsthistorien

Konsthistorien är full med målningar, skulpturer och installationer som skapat rubriker. De har väckt kritik, debatter och upprörda reaktioner har hörts från allmänheten. Se 10 konstverk som varit minst sagt uppseendeväckande.

Konst

Musans betydelse för konstnären

Bakom varje framgångsrik konstnär står en kvinna. Det låter som en klyscha men är ofta sant. Flera av våra mest berömda konstnärer har haft en musa som största inspirationskälla. Relationen mellan konstnären och musan har många gånger varit romantisk - och nästan alltid dramatisk.

Konst

Konsthistoriens mest oförglömliga ansikten

Från Manets dagdrömmande servitris till Caravaggios skräckinjagande Medusa. Konstnärer har i alla århundraden varit besatta av att fånga ansiktsuttryck. Och de har lyckats. Barnebys listar åtta av konsthistoriens mest oförglömliga ansikten.

Konst