Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Eero Aarnio (1932-) Finland

Eero Aarnio är en finsk formgivare som var en av de första att skapa möbler i glasfiber och plast. Aarnio studerade industridesign vid universitet i Helsingfors och startade år 1962 eget företag som industri- och inredningsdesigner.
De nya materialen glasfiber och plast kom att prägla Aarnios design och gav honom nästintill obegränsade möjligheter att skapa nya former, färger och designuttryck. Fåtöljen Åskbollen presenterades år 1966 på den internationella möbelmässan i Köln och blev startskottet på Aarnios internationella karriär. Aarnios utgångspunkt var ”en stol är en sittmöbel, men en sittmöbel måste inte se ut som en stol”. Denna tanke tog sitt uttryck i hans design genom dess grundläggande geometriska element så som sfären och ellipsen.
Eero Aarnio har erhållit flera internationella och finländska priser under sin karriär, däribland International Design Award of the American Institute of Interior Designers år 1968, Kaj Franck designpris 2008 och priset Pro Finlandia 2010.


Artiklar relaterade till Eero Aarnio (1932-) Finland

Design-så mycket mer än ett Skandinaviskt fenomen!

De senaste åren har begreppet design, för många varit synonymt med skandinavisk formgivning från 1900-talet. I Sverige har vi fyllt våra vardagsrum med ikoniska klassiker av Hans Wegner, Arne Jacobsen, Bruno Mathsson och Pierre Forsell. Vi vet att det är lättare att ha koll på sin egen bakgård och att det finns något tryggt med att vänja ögat innan man slår till. Nu är det dock dags att våga ta ut svängarna. Barnebys ger dig möjligheten att upptäcka en helt ny värld av fantastisk design. Även om den inte är skandinavisk.

Design