Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Eileen Gray (1878-1976) Irland

Eileen Gray var en irländsk arkitekt, möbelformgivare, och konstnär. Hon föddes på Irland, men spenderade sin barndom i London där hon senare var verksam inom konst. Gray var en av de första kvinnorna som kom in på konstskolan Slade School of Fine Art i London. Hon flyttade sedan till Paris där hon fortsatte sin konstnärliga bana, och öppnade 1922 ett galleri som också var en firma för inredningstjänster. Gray var engagerad i konst- och kulturlivet och lärde därigenom känna stora namn så som Le Corbusier. Gray var en av de mest inflytelserika inom rörelsen International style under första hälften av 1900-talet, och var också delaktig i Bauhausskolan.
 
Tillsammans med arkitekten Jean Badovici designade Gray år 1924 villan E-1027 på den franska Rivieran, då hon också gjorde inredningen. Det blev starten på en stor karriär för Gray. Än idag tillverkas hennes möbler så som Bibendumfåtöljen och sidobordet av glas E-1027. Sidobordet E-1027 är även med i en permanent designutställning på Museum of Modern Art i New york city, USA. Gray blev utnämnd även till Royal Designer for Industry av Royal Society of Arts år 1972.


Föremål relaterade till Eileen Gray (1878-1976) Irland

Artiklar relaterade till Eileen Gray (1878-1976) Irland

Design: tre auktioner hos Sotheby's i Paris

Efter en första auktion den 21 november med föremål ur Henri Chwasts samling anordnar Sotheby's ytterligare två auktioner i Paris dedikerad design. Tisdagen den 22 november går en enastående samling glasföremål av Emile Gallé under klubban och därefter tillägnas en auktion åt konsthantverk från 1900-talet och design. Här nedan kan du se en förhandsvisning av några av föremålen i auktionerna.

Design

Art Deco - denna evigt återkommande fäbless

Återigen är Art Deco på väg tillbaka. Men vad är det som är så speciellt med denna ständigt återkommande stil-favorit? Var kommer den ifrån och vad definierar egentligen Art Deco? Barnebys guidar dig genom Art Deco-djungeln!

Design

Fem TV-serier att inreda efter

Starka draman, originella karaktärer och spännande intriger - det finns många anledningar till att man fastnar för en TV-serie. Men ibland är de värda att se bara för de vackra miljöerna och den snygga dekorens skull. Vi listar fem TV-serier med riktigt inspirerande interiörer.

Interiör