Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Einar Jolin (1890–1976) Sverige

Einar Jolin var en svensk konstnär född och uppvuxen i Stockholm. Han var en av många konstnärer som reste till Paris och studerade vid Académie Matisse. Tillsammans med bland andra Leander Engström, Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén tillhörde Jolin de Matisseinspirerade konstnärer som blev genombrottsgenerationen för den svenska modernismen.
Tillsammans med gruppen De unga hade Jolin flera utställningar. Då gruppen De unga splittrades bildades år 1911 gruppen De åtta. Där ingick bland andra Grünewald, Hjertén och Engström.
Under mitten av 1930-talet bröt sig Jolin loss från den modernistiska inriktningen. Han gick ifrån modernismens berättande måleri om en ny tid och börjar i stället måla extravaganta människor, mode, interiörer och Stockholmsmotiv i mjuka färger. Han målade den moderna livsstilen som skulle utstråla lugn, harmoni och lyx. Ett återkommande motiv var utsikten från hans ateljé vid Katarinaberget i Stockholm.
Idag finns Jolins konst på bland annat Moderna Museet i Stockholm.


Artiklar relaterade till Einar Jolin (1890–1976) Sverige

Med hjärtat i Norrland

Med sitt sinnliga måleri är Leander Engström en av 1900-talets stora svenska modernister, men under sin egen levnadstid var han inte en lika självklar storhet. Barnebys berättar om hur norrlandssonen på duk fångade fjällvidder och klara sjöar som ingen annan.

Måleri

En klassiker med moderna inslag

Bukowskis stoltserar med verk av de svenska mästarna Carl Larsson och Anders Zorn jämte internationella namn som Yves Klein och Jean-Michel Basquiat i sin kommande klassiska auktion.  

Antikviteter