Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Elin Danielson-Gambogi (1861-1919) Finland

Elin Danielson-Gambogi var en finlandssvensk bildkonstnär född i Norrmark, Finland. Danielson-Gambogi bedrev sina studier vid Finska konstsällskapets ritskola i Helsingfors, Adolf vin Beckers privata konstskola och slutligen i Paris vid Académie Colarossi och hos Auguste Rodin. Innan sina studier i Paris arbetade hon med porslinsmåleri vid porslinsfabriken Arabia. Danielson-Gambogi utbildades i klassisk teckning, porslinsmåleri, landskapsmåleri och övade perspektivlära.
Danielson-Gambogi ingick i Önningebykolonin på Åland med bland andra J.A.G. Acke och Nina Ahlsteds. Hon är framförallt känd för sina kvinnoporträtt av ibland utmanande föreställande lättklädda kvinnor. Det var oftast vardagslivet som skildrades i målningarna där hennes målningar kännetecknades av en naturalistisk och nationalromantisk stil, målad i ljus palett. I vissa verk finns det drag av impressionism och akademisk måleri, speciellt i medelhavsmotiven.
Danielson-Gambogi vände sig emot traditionella uppfattningar om skillnader mellan könen och med sina provokativa målningar ifrågasatte hon normerna, trots kritik från finska konstkritiker. Danielson-Gambogi var välkänd under sina verksamma år men har först under 1900-talets slut återigen blivit uppmärksammad för sina kvinnoporträtt.


Artiklar relaterade till Elin Danielson-Gambogi (1861-1919) Finland

100 år (och lite mer) av finsk konst och design

Finland utropade sin självständighet för 100 år sedan - på dagen. I 100 år har finnarna försörjt oss med konst och design som autonom stat. Men redan innan självständighetsdagen skapades konst och hantverk som kom att prägla den nationella identitet. Låt oss blicka tillbaka och hedra vårt grannland till konst- och designmästare på bemärkelsedagen.

Konst