Ellsworth Kelly (1923-) USA

Ellsworth Kelly är en amerikansk skulptör, målare och grafiker och en av de stora utövarna av abstrakt konst i USA under andra halvan av 1900-talet. Kelly fick sin första skolning i konst när han tjänstgjorde i USA:s arme under andra världskriget, där han arbetade med att utveckla kamouflage och andra visuella effekter för att lura fienden.
Efter kriget började Kelly studera konst vid School of the Museum of Fine Arts i Boston, 1946-47. Han reste därefter till Paris där han stannade mellan åren 1948-1954.
Kellys första stora inspiratör var Picasso men under tiden i Paris kom han att bli allt mer involverad i den surrealistiska tekniken och inspirerades då av Joan Miró och Alexander Calder. År 1954 flyttar han tillbaka till USA och börjar nu arbeta med dukar i stora format där geometriska block av färger är kännetecknade för denna period. På 1980-talet började har tillverka skulpturer i storskaligt format i material som stål, aluminum och brons, där syftet vara att framhäva materialet och formen.
Kelly hade sin första utställning på Galerie Arnaud i Paris 1951 och blev seden inkluderad i Museum of Modern Arts utställning ”Sixteen Americans” 1959.
Kelly finns representerad på Matthew Marks Gallery i New York och Los Angeles.


Artiklar relaterade till Ellsworth Kelly (1923-) USAÖka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!