Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Finn Juhl (1912-1989) Danmark

Finn Juhl växte upp med en far som var verksam inom textilindustrin men valde själv att utbilda sig på Kunstakademiets Arkitektskole. Han var student där under Kay Fisker mellan åren 1930-34. Efter studierna arbetade han i tio år på Vilhelm Lauritzens arkitektkontor innan han öppnade eget kontor i Köpenhamn med inriktning på inredningsarkitektur och möbelformgivning. Juhl fick internationellt erkännande för sina teakmöbler men formgav också bruksvaror i trä och i glas. Han hade även ett långt samarbete med snickarmästaren Niels Vodder. Juhl fick också i uppdrag att formge inredningen till Förvaltarskapsrådets sal i FN:s huvudkontor i New York under 1951-52.
Finn Juhls hus, som han själv ritade och inredde till sig själv och sin första fru Inge Marie Skaarup, ligger beläget i Odrup norr om Köpenhamn och är idag museum. För detta fick han 1944 C.F. Hansen-medaljen.


Artiklar relaterade till Finn Juhl (1912-1989) Danmark

Inspiration: Finn Juhls eleganta och moderna hem

Finn Juhls banbrytande möbeldesign gav den danska formgivningen en ny riktning mot skulpturala och expressiva former. Med genomtänkta detaljer, enkla linjer och exklusiva träslag skapade han tidlösa designikoner och en nydanande och modern möbelestetik. Följ med in i hans stilfulla hem utanför Köpenhamn!

Interiör

Sju danska stjärnor i Sverige

Sedan 1800-talets mitt har grannarna söderut utmärkt sig på designhimlen med enastående formgivning. Här är sju av Danmarks starkast lysande designstjärnor och tips på var du kan se deras alster i vår.

Design

Dansk design på 2 minuter

Danska designmöbler är odödliga klassiker som idag finns i mer eller mindre varje hem. Barnebys lär dig mer om de fem möbelmästarna Arne Jacobsen, Poul Henningsen, Hans J. Wegner, Finn Juhl och Poul Kjaerholm på endast två minuter.

Design

Taggar