Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Francis Bacon (1909-1992) Irland

Francis Bacon var en av de största visionärerna för surrealistiskt och expressionistiskt måleri i Storbritannien. År 1926 flyttade Bacon från Dublin till London där han bland annat formgav möbler och mattor.Under 1930-talet målade han endast periodvis men från mitten av 1940-talet ägnade han sig helt åt konsten. Hans figurativa måleri är djärvt och det är den omedelbara närheten och den omvända intimiteten som endast den utestängda individen kan förnimma, som ligger i fokus. Bacons målningar av förvridna djurkroppar och deformerade människor instängda i slutna utrymmen utstrålar djup ångest och en stark förtvivlan inför livet. I många av hans verk kan man även se inslag av homoerotik.Bacons målningar hade ofta sin utgångspunkt i verk av andra konstnärer så som Vincent van Gogh och Eadweard Muybridge. Utöver sina expressiva deformerade bilder målade han många porträtt och däribland självporträtt.
 


Artiklar relaterade till Francis Bacon (1909-1992) Irland

Verk som slagit auktionsrekord det senaste decenniet

Varje år auktioneras miljontals verk ut för höga priser på auktioner runt om i världen. Ofta är det något speciellt verk som slår alla tidigare rekord varje år. Barnebys listar 10 rekord från 2007 till 2017 som fått hela auktionsvärlden att dra efter andan.

Konst

De 12 mest skräckinjagande verken i konsthistorien

Konsten har en fantastisk förmåga att påverka dess betraktare och inlemma oss med otaliga slags känslor. Ibland, är den känslan viss konst lämnar oss med rätt och slätt: skräck. De här verken är inget för de äckelmagade. Barnebys har samlat 12 verk som får oss att vilja dyka ner under täcket.

Konst