Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

George Braque (1882–1963) Frankrike

George Braque var en av Frankrikes mest framstående modernister och var verksam som bildkonstnär och skulptör. Efter att ha studerat vid École de Beaux-Arts i Le Havre tog hans karriär fart med ett impressionistiskt uttryck. Några av hans mest betydelsefulla verk bildade han tillsammans med fauvisterna där bland annat Henri Matisse, Emile-Othon Friesz och André Derain var verksamma. Sedermera intresserade sig Braque för geometriska former och perspektiv och inledde 1908 ett samarbete med Pablo Picasso. Tillsammans utvecklade de en kubistisk stil med komplexa mönster och monokroma färger. Motiv som gärna återkom i hans konst var musikinstrument. Efter att ha blivit svårt skadad i första världskriget målade han till stor del arkaiska stilleben.


Artiklar relaterade till George Braque (1882–1963) Frankrike

Kubism - abstrakt eller exakt?

Kubismen har ofta slarvigt beskrivits som abstrakt. Kanske är det därför något överraskande när man får höra att de första kubisterna faktiskt inte strävade efter att skapa abstrakt konst. De försökte snarare skildra verkligheten genom ett fyrdimensionellt bildlandskap. Kubismens historia börjar på 1880-talet och har sedan dess haft ett stort inflytande över ett flertal stilriktningar som utvecklats.

Måleri

Spektakulära konststölder genom tiderna

Konst är alltid hett villebråd för tjuvar och konsthistorien kantas av spontana, minutiöst planerade, fräcka och oförklarliga stölder. Barnebys presenterar nio av världens mest spektakulära konststölder genom tiderna.

Konst

Modernismens Picasso

Om 1900-talet kan sägas ha en multikonstnär på samma sätt som renässansen manifesterades i Leonardo Da Vinci, är 1900-talets allra största konstikon Pablo Picasso.

Konst