Greta Magnusson Grossman (1906-1999) Sverige

Greta Magnusson Grossman var en svensk möbleformgivare och arkitekt. 1930 tog hon examen vid Konstfack och var då en av de allra första kvinnorna att examineras därifrån. I början av 1930-talet startade hon en egen firma vid Stureplan i Stockholm där hon ritade och producerade möbler och inredningsföremål, och blev 1933 också den första kvinnan att få pris av Svenska Slöjdföreningen. 
1940 flyttade hon till Los Angeles med sin make. I USA blev hon berömd för att kunna bygga hus på "omöjliga" tomter, som på grund av sin otillgänglighet var billiga. Husen hon ritade inreddes med väggar som kunde flyttas, ihopfällbara kök och inbyggd förvaring. Greta Magnusson Grossman bidrog starkt till att införa svensk form på den amerikanska marknaden och celebriteter som Greta Garbo, Ingrid Bergman och Frank Sinatra beställde möbler av henne. En av hennes mest ikoniska föremål är golvlampan "Gräshoppa" från 1947 som idag är hett eftertraktad på auktionsmarknaden.


Föremål relaterade till Greta Magnusson Grossman (1906-1999) Sverige

Se mer

Artiklar relaterade till Greta Magnusson Grossman (1906-1999) Sverige

0

Unikt hus av Greta Magnusson Grossman till salu

Svenska arkitekten och formgivaren Greta Magnusson Grossman var en del av den amerikanska design- och arkitektureliten under 1940- 1960-talet, men bara ett hus i Sverige är ritat av henne. Nu är den 136 kvadratmeter stora villan i Hudiksvall till salu.

Interiör
0

Ljuva 1930-tal!

1930-talet var stilrent, enkelt och andades en sober elegans. Möbler i böjträ, stålrör och bonad björk gjorde rummen ljusa och luftiga och ersatte det tidigare mörka och tunga. Bort skulle de sirliga dekorationerna och inredningen blev istället sparsamt utsmyckad med mjuka former och rena linjer. Barnebys ger dig inspiration och tips om hur du inreder i sann 1930-talsanda.

Interiör


Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!