Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Greta Magnusson Grossman (1906-1999) Sverige

Greta Magnusson Grossman var en svensk möbleformgivare och arkitekt. 1930 tog hon examen vid Konstfack och var då en av de allra första kvinnorna att examineras därifrån. I början av 1930-talet startade hon en egen firma vid Stureplan i Stockholm där hon ritade och producerade möbler och inredningsföremål, och blev 1933 också den första kvinnan att få pris av Svenska Slöjdföreningen. 
1940 flyttade hon till Los Angeles med sin make. I USA blev hon berömd för att kunna bygga hus på "omöjliga" tomter, som på grund av sin otillgänglighet var billiga. Husen hon ritade inreddes med väggar som kunde flyttas, ihopfällbara kök och inbyggd förvaring. Greta Magnusson Grossman bidrog starkt till att införa svensk form på den amerikanska marknaden och celebriteter som Greta Garbo, Ingrid Bergman och Frank Sinatra beställde möbler av henne. En av hennes mest ikoniska föremål är golvlampan "Gräshoppa" från 1947 som idag är hett eftertraktad på auktionsmarknaden.


Föremål relaterade till Greta Magnusson Grossman (1906-1999) Sverige

Artiklar relaterade till Greta Magnusson Grossman (1906-1999) Sverige

Unikt hus av Greta Magnusson Grossman till salu

Svenska arkitekten och formgivaren Greta Magnusson Grossman var en del av den amerikanska design- och arkitektureliten under 1940- 1960-talet, men bara ett hus i Sverige är ritat av henne. Nu är den 136 kvadratmeter stora villan i Hudiksvall till salu.

Interiör

Skandinavisk design hos amerikanska auktionshus

Skandinavisk design har länge varit hett eftertraktad på den internationella marknaden och ibland tycks det nästan som att den utländska publiken värderar våra Skandinaviska favoriter som Hans. J. Wegner, Eero Saarinen och Greta Magnusson Grossman högre än vad vi själva gör.

Design