Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Irving Penn (1917-2009) USA

Irving Penn var en amerikansk porträtt- och modefotograf. Penn fotograferade flera kända konstnärer så som Pablo Picasso, Marc Chagall, Salvador Dali och Marcel Duchamp och räknas till en av de mest inflytelserika och produktiva fotograferna under 1900-talet. Penn hade känsla för klassisk elegans och modern minimalism vilket många tyckte om.
År 1943 startade han ett samarbete med tidningen Vouge vilket sedermera öppnade nya dörrar för att ställa ut på gallerier och museum. Penn var skolad inom design och måleri men kallade sig alltid för fotograf.
Penn har donerat ett stort antal verk till Moderna Museet i Stockholm till minne av hans svenska hustru och vann år 1985 Hasselbladspriset.


Artiklar relaterade till Irving Penn (1917-2009) USA

Frukost med Tom Penn

Tom Penn, enda sonen till den mästerlige fotografen Irving Penn, är i Stockholm i samband med att Åmells Konsthandel inviger utställningen ”Irving Penn Timeless Moments”. Med en mamma från Uddevalla, Lisa Fonssagrives-Penn, tillika världens första supermodell, är det långt ifrån hans första Sverigebesök. Själv är Tom Penn utbildad designer även om chefskapet på Irving Penn Foundation tar mycket tid. Den nyöppnade utställningen bjuder på 39 magiska bilder av en av världens mest betydelsefulla fotografer.

Mästarnas mästare

Det finns fotografer och så finns det fotografer. Irving Penn tillhör definitivt den senare kategorin, och räknas med all rätt som en av fotografiets största ikoner. Vad många inte känner till är att en ung svensk var högst delaktig och stod bredvid mästaren i studion på Manhattan i New York när flera av de legendariska printerna togs fram.

Frukost med Jan Broman

Med ambition att ta världens främsta fotografi till Stockholm grundade bröderna Broman Fotografiska. Knappt tio år senare är det en av den internationella konstscenens mest vitala utställningsytorna för fotografi. Nu är man redo för nästa steg.

Fotografi