Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

James McNeill Whistler (1834-1903) USA/Storbritannien

James McNeill Whistler var en amerikansk konstnär som utbildade sig i Ryssland (som barn) och senare i Paris, innan han bosatte sig i London. Han var bekant med ett flertal av de mest experimentella samtida franska och brittiska konstnärerna, John Singer Sargeant - även han amerikansk utvandrare och konstnär - och ett antal inflytelserika kritiker så som Charles Baudelaire och Thephile Gautiler.
 
Hans stil utmärker sig i och med sin enkelhet under en tid där sentimentalitet och sprudlighet var på modet. Han var en entusiastisk förespråkare av esteticism, prisade "konst för konstens skull" och fann stor glädje i att reta samtidens kritiker med sina verk.
Han var ofta inspirerad av musik och från och med 1870-talet började han ge sina verk titlar som refererade till musikaliska termer så som "nocturne", "arrangement", "harmony" och "symphony". Det var under samma period som han målade sitt mest kända verk "Arrangement in Black and Grey", mer känd som "Whistler's Mother".


Artiklar relaterade till James McNeill Whistler (1834-1903) USA/Storbritannien

Helene Schjerfbeck: i ständig utveckling

Londontidskriften The Independent beskrev år 2003 Helene Schjerfbecks konstnärskap på följande vis: “Imagine the life of Frida Kahlo yoked to the eye of Edvard Munch, and you’ll begin to get the measure of the oeuvre…” - och mycket riktigt, detta är endast att skrapa på ytan av den finska nationalklenod som är Helene Schjerfbeck.

Konst

Claude Monets Venedig auktioneras ut av Sotheby’s

Sotheby’s har meddelat att en vy signerad impressionisten Claude Monet kommer passera under klubban senare i vår. Målningen, som föreställer ett glittrande Venedig, visades förra året för första gången på nästan fyrtio år på National Gallery i London.

Konst