Jean-Michel Basquiat (1960-1988) USA

Jean-Michel Basquiat föddes 22 december 1960 i Brooklyn, New York. Basquiat hade sina rötter i Haiti och kom att bli en av de första accepterade och erkända konstnärerna inom amerikanskt konstliv. Han var framförallt verksam inom graffiti och nyexpressionism.
Som tonåring flydde han hemifrån och levde på gatorna i New York. Inspirerad av afroamerikansk kultur, livnärde han sig på att sälja t-shirts och vykort som han själv målat på.
I början av 80-talet ändrades synen på konst. Konst var tidigare ett sätt för den vita societeten att visa sin förmögenhet på. Nu gick det till att bli en inne-grej bland vanligt folk och helt plötsligt ville alla gå på utställningar, vara uppdaterad i konstvärlden och framförallt köpa konst. Folk stod på kö för att få köpa hos galleristerna som i sin tur ställde högre krav på konstnärerna att måla mycket för att tillgodose kunderna. Basquiat var emot detta och menade att konst nu hade blivit en kravfylld innegrej, hellre än ett sätt att för konstnärerna att uttrycka sig.
Under pseudonymen SAMO började han tillsammans med Al Diaz att måla graffiti utomhus. Han fick nu stämpeln av att vara en svart gettokonstnär och ansågs aldrig som jämställd med sina vita kollegor. I sin konst blev rasdiskrimineringen ett återkommande tema.
Genom Paige Powell, art director på tidningen Interview, kom han i kontakt med Andy Warhol. Basquiat och Warhol hade länge umgåtts i samma kretsar men aldrig arbetat ihop. Warhol kom att bli en fadersfigur för Basquiat och de gjorde en del målningar ihop. Tyvärr mottogs inte deras konst särskilt väl av kritikerna, som menade att Basquiat hade förlorat känslan och att Warhol gled på Basquiats framgång. Detta ledde till att Basquiat och Warhol gick skilda vägar. Kort därefter dog Andy Warhol vilket tog hårt på Basquiat som allt mer gick ner sig i drogträsket. Året därpå 1988, dog Jean-Michel Basquiat i en överdos.


Artiklar relaterade till Jean-Michel Basquiat (1960-1988) USA

Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!