Jeff Koons (1955-) USA

Jeff Koons är en amerikansk konceptkonstnär, född 1955. Koons utbildade sig vid Art Institute of Chicago samt vid The Maryland Institute College of Art. Under 1980-talet fick han sitt genombrott i och med att han uppmärksammades för sina read-mades i form av dammsugare som han placerat i utställningsmontrar.
Koons konstnärskap kännetecknas framförallt av skulpturer baserade på leksaker och bruksföremål, vilka han till formatet gjort stora och som skapats i helt andra material än den ursprungliga förlagan. Hans verk kännetecknas ofta av glädje, barnslighet och begär och hans konstserier bär namn som Banality, Made in Heaven, Easyfun och Celebration. Jeff Koons var mellan åren 1991-92 gift med den italienska porrstjärnan Ilona Staller (Cicciolina) och hon förkommer i många av hans fotografier och konstverk.
Koons anses idag vara en av världens bäst betalda levande konstnär i världen. Hans konstverk har fått höga priser på konstauktioner och vid en auktion på Christie's i november 2013, såldes en orange ballonghundsskulptur för drygt 390 miljoner kronor.


Artiklar relaterade till Jeff Koons (1955-) USAÖka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!