Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Jeff Koons (1955-) USA

Jeff Koons är en amerikansk konceptkonstnär, född 1955. Koons utbildade sig vid Art Institute of Chicago samt vid The Maryland Institute College of Art. Under 1980-talet fick han sitt genombrott i och med att han uppmärksammades för sina read-mades i form av dammsugare som han placerat i utställningsmontrar.
Koons konstnärskap kännetecknas framförallt av skulpturer baserade på leksaker och bruksföremål, vilka han till formatet gjort stora och som skapats i helt andra material än den ursprungliga förlagan. Hans verk kännetecknas ofta av glädje, barnslighet och begär och hans konstserier bär namn som Banality, Made in Heaven, Easyfun och Celebration. Jeff Koons var mellan åren 1991-92 gift med den italienska porrstjärnan Ilona Staller (Cicciolina) och hon förkommer i många av hans fotografier och konstverk.
Koons anses idag vara en av världens bäst betalda levande konstnär i världen. Hans konstverk har fått höga priser på konstauktioner och vid en auktion på Christie's i november 2013, såldes en orange ballonghundsskulptur för drygt 390 miljoner kronor.


Artiklar relaterade till Jeff Koons (1955-) USA

Kitschens okrönte kung

Om det finns en enda artist som kan sägas ha fört kitsch- och popkonsten till en nya nivåer är det utan tvekan Jeff Koons. Allt från kolossala skulpturer, tavlor, och installationer till readymades och mobilskal – allt Jeff Koons rör vid verkar bli till guld.

Konst

Världens elva dyraste skulpturer på auktion

Under de senaste åren har vi sett rekord efter rekord slås på auktionsmarknaden. Trots att måleriet dominerar kvalitetsauktionerna, finns det flera skulpturer som genererat enastående slutpriser. Här har vi listat de elva dyraste skulpturerna någonsin att säljas på auktion.

Skulptur