Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1966) Tyskland

Ludwig Mies van der Rohe var en tysk-amerikansk arkitekt som räknas till en av de mest betydelsefulla arkitekterna genom tiderna. Mies enkla och eleganta formspråk influerade starkt och satte stor prägel på arkitekturen många generationer fram. Mies började sin yrkesbana som lärling hos möbeldesignen Bruno Paul i Berlin och började sedan arbeta för Peter Behrens som låg i framkant inom den modernistiska designrörelsen. 1912 öppnade Mies ett eget designkontor i Berlin och så småningom blev han erkänd som en av pionjärerna inom den tyska funktionalismen. Hans arbete med den tyska paviljongen i på världsutställningen i Barcelona 1929 gjorde han internationellt känd med sina horisontella och vertikala skivor av glas, sten och metall. Mies designade också designklassikern Barcelona-stolen till paviljongen och som då fick sitt stora genombrott.
Mies var också rektor på Bauhausskolan i Dessau mellan 1930-1933 och fem år senare emigrerade han till Chicago, USA och fortsatte en framgångsrik karriär som arkitekt där och står bakom en rad kända byggnader präglade av funktionalismens formspråk med synliga konstruktioner och genomskinliga glasfasader som skapade en experimentell känsla och ovisshet om vad som var inom- eller utomhus.


Artiklar relaterade till Ludwig Mies van der Rohe (1886-1966) Tyskland

Sista chansen!

Vi har samlat våra favoriter som går ut de närmaste dygnet! Skynda in för att fynda båda designklassiker och doldisar från auktionshus runtom i landet.

Design

Entreprenören som moderniserade Spaniens inredningsdesign

Formgivaren, inredningsarkitekten och författaren Rafael Garcia må vara relativt okänd i Sverige, men hade stor betydelse för reformationen och moderniseringen av inredningsdesignen i Spanien under andra halvan av 1900-talet. Med influenser från Knoll International skapade han funktionalistiska möbler med tidlösa former.

Design