Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Marcel Duchamp (1887-1968) Frankrike

Marcel Duchamp var en fransk målare och skulptör utbildad vid Academie Julien i Paris.Duchamp var i sina tidiga verk starkt influerande av kubismen och det samtida futuristiska måleriet inspirerat av fotografier. Duchamp flyttade på tidiga 1900-talet till USA där han tillsammans med Francis Picabia, ledde dada- och surrealistgrupperna i New York. Duchamp målade gärna androgyna gestalter och 1920 uppfinner han sitt kvinnliga alterego Rrose Sélavy som ofta förekommer i hans senare verk. Duchamp är framförallt känd för sina så kallade "ready mades". Han ifrågasatte synen på konst och menade att vardagliga och kommersiella föremål också kunde vara konstverk då det väsentliga är idén bakom dem. Duchamp anses ha haft ett starkt inflytande på konsten efter 1950, vilket märks tydligt inom popkonsten samt inom minimalismen, opkonst och konceptkonst.


Artiklar relaterade till Marcel Duchamp (1887-1968) Frankrike

Att bada i Dada

Dadaismen eller Dada har sitt ursprung i Zürich, Schweiz i början av 1900-talet. Rörelsen utvecklades som en reaktion till första världskrigets hemskheter och till den nationalism som var dess upprinnelse. Dadaismen kom att inspirera med sin utmanande ironi och skarpa normkritik.

Konst

Kvinnliga konstnärer och deras manliga muser

Att ha en musa är och har varit ett framgångsrikt recept för många stora manliga konstnärer genom konsthistorien. Förutom att vara en inspirationskälla har de också kastat ett romantiskt skimmer över konstnären, eftersom förhållandet med musan många gånger varit av romantisk art. Men kvinnliga konstnärer har också haft sina manliga muser.

Konst

De 10 mest skandalösa verken i konsthistorien

Konsthistorien är full med målningar, skulpturer och installationer som skapat rubriker. De har väckt kritik, debatter och upprörda reaktioner har hörts från allmänheten. Se 10 konstverk som varit minst sagt uppseendeväckande.

Konst