Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

New York-skolan

New York-skolan var en informell konströrelse bestående av poeter, bildkonstnärer av olika slag, samt musiker som formades under 1940-talet. Influerade av surrealism och avantgarde-rörelsen, improvisatorisk och experimentell teater och musik, utvecklade New York-skolans medlemmar abstrakt expressionism som konstriktning.


Artiklar relaterade till New York-skolan

Basquiat, det strålande barnet

Trots en karriär som endast pågick ett drygt decennium lyckades Jean Michel Basquiat påverka den amerikanska konstscenen på ett sätt som få andra lyckats göra. Hans expressiva formspråk, fullt av symbolik, textstycken, streckgubbar och diagram vars kritiska udd riktades mot det amerikanska 1980-talets kommersialisering och rasistiska strukturer, är lika aktuella idag som då Basquiat stod på toppen av sin karriär.

Konst

Frukost med Linn Fernström

Den omsusade konstnären Linn Fernström är aktuell med en stor separatutställning på Lars Bohman Gallery. Det monumentala måleriet i naturlig storlek befolkas av papegojor, gorillor, färgsprakande flora och inte minst av henne själv. Personliga och poetiska tolkningar av det pågående livet, kraftfullt framställt, lika härligt och förfärligt som det är att leva. Linn Fernström tar steget full ut och för första gången visar hon också skulpturer i brons.