Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Niki de Saint Phalle (1930-2002) Frankrike

Niki de Saint Phalle var en självlärd fransk skulptör, målare och filmproducent. Under vistelser i Madrid och Barcelona kom hon i kontakt med Antonio Gaudis konst som direkt influerade henne. Efter denna upplevelse skapades nya möjligheter i hennes konstnärliga utveckling och de Saint Phalle bestämde sig för att skapa en egen monumental skulpturpark, precis som Gaudi. Trädgården i Toscana ”Giardino dei Tarocchi” stod färdig 1998 och hade köpts nästan tjugo år tidigare. I parken finns skulpturer av symboler hämtade från tarot-kortlekar.Niki de Saint Phalle kom under en längre period att undersöka kvinnoroller genom att skapa kvinnodockor i papier maché. Dockorna kallas ”Nanas” och presenterades för första gången i Paris, 1965. Året därpå skapade konstnären den jättelika skulpturinstallationen ”Hon – en katedral” på Moderna museet i Stockholm, vilket var ett samarbete med Jean Tinguely och Per Olof Ultvedt. Skupturen var en gigantisk ”Nana” och skulpturens inre kunde besökas genom en port mellan figurens ben. Installationen vid namn ”Hon – en katedral” väckte enorma reaktioner internationellt. Senare kom de Saint Phalle att gifta sig med samarbetspartnern Jean Tinguely.


Artiklar relaterade till Niki de Saint Phalle (1930-2002) Frankrike

De 10 mest skandalösa verken i konsthistorien

Konsthistorien är full med målningar, skulpturer och installationer som skapat rubriker. De har väckt kritik, debatter och upprörda reaktioner har hörts från allmänheten. Se 10 konstverk som varit minst sagt uppseendeväckande.

Konst

Erotik – ett bestående inslag i konstvärlden

Erotiska motiv är ett välkänd inslag inom konsten och har sysselsatt många kända konstnärer. Courbet, Schiele, Picasso, och Mapplethorpe är endast ett fåtal som använt sig av sinnliga referenspunkter. Den roll sexualitet och kropp spelar för människan gör den erotiska konsten ständigt aktuell, trots att temat är lika gammalt som bildkonsten själv.

Konst