Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Paavo Tynell (1890-1973) Finland

Paavo Tynell, född och verksam i Helsingfors var en finsk formgivare specialiserad på lampor och armaturer. Han startade sin karriär som plåtsmed men utvecklade snabbt sina kunskaper och nådde 1913 nivån hantverksmästare. Tynell studerade vid Helsinki University of Industrial Arts och kom även att undervisa där, med bland andra Gunnel Nyman och Kaj Franck som elever. Några av hans samarbetspartners genom åren var Alvar Aalto och Aarne Ervi, och Tynell är bland annat känd för att ha planerat belysningen av Glaspalatset i Helsingfors.


Föremål relaterade till Paavo Tynell (1890-1973) Finland

Artiklar relaterade till Paavo Tynell (1890-1973) Finland

De mest efterfrågade nordiska formgivarna på auktion

1900-tals design är utan tvekan en av världens hetaste trender och tilltalar köpare inom alla prissegment. Barnebys har valt att titta närmare på marknaden och rekordnoteringarna för nio av de mest eftersökta nordiska formgivarna på auktion.

100 år (och lite mer) av finsk konst och design

Finland utropade sin självständighet för 100 år sedan - på dagen. I 100 år har finnarna försörjt oss med konst och design som autonom stat. Men redan innan självständighetsdagen skapades konst och hantverk som kom att prägla den nationella identitet. Låt oss blicka tillbaka och hedra vårt grannland till konst- och designmästare på bemärkelsedagen.

Konst

Frukost med Pierre Yovanovitch

Den franske inredningsarkitekten, Pierre Yovanovitch, har kontor med 25 anställda i Paris och världen som sitt arbetsfält. Sina sobra inredningar spetsar han gärna med skandinavisk design och etta på listan ligger den högt betalde svensken Axel Einar Hjorth.