Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Rembrandt (1606-1669) Nederländerna

Rembrandt Harmensz van Rijn var den sjätte sonen till en mjölnare och växte upp under goda förhållanden. Vid 14 års ålder skrevs Rembrandt in på Humanistiska fakulteten vid Leydens Universitet men efter ett års studier hoppade han av och sökte sig istället till konstnären Jacob van Swanenburgs ateljé. Efter ett par år hos van Swanenburg grundade Rembrandt sin egen ateljé tillsammans med konstnärskollegan Jan Lievens.Rembrandts måleri bygger på ett intensivt mörker vilket gör att ljuspunkten i hans målningar framträder med ett fantastiskt lyster. Denna konstnärliga maner, som var vanligt under 1600-talet, kallas för klärobskyr (ljus/mörker). Tidens känslor för kontraster tar en tydlig form i Rembrandts konst och relationerna skugga-ljus, glädje-sorg, död-liv har en central roll i hans måleri. Några av Rembrandts mest kända verk är ”Nattvakten” som finns vid Rijksmuseum i Amsterdam samt ”Anatomilektionen" vid Royal Picture Gallery Mauritshuis i Haag.
Rembrandt hade många elever och efterföljare och hans ateljé hade en stor produktion. Flera målningar som tidigare attribuerats till mästaren har i senare tid, med hjälp av modern teknologi, omvärderats och tillskrivs istället hans efterföljare. Idag menar man att det endast finns ett hundratal äkta verk av Rembrandt och de är alla väl dokumenterade.


Artiklar relaterade till Rembrandt (1606-1669) Nederländerna

Amsterdam

Med flyg tar det oss endast två timmar att nå Amsterdam som i år är skådeplats för en rad uppmärksammade utställningar och kulturevent. Genom såväl utställningar som pampiga tulpanverk och en resa i konstnärens fotspår uppmärksammas i år de 125 år som gått sedan Vincent Van Goghs bortgång. Som om inte det vore nog pågår just nu en unik utställning på Rijksmuseum med verk av Rembrandt och därutöver erbjuder staden spännande hotell, toppklassiga restauranger och mysiga kvareter att strosa runt i.

Den svenska mästaren Anders Zorn

Anders Zorn har otaliga gånger blivit kallad Sveriges främste målare. Morapojken från enkla förhållanden skulle erövra konstvärlden med storm och bli en av det förra sekelskiftets mest uppskattade konstnärer inom en rad olika medium. Med en aldrig sinande kärlek för hembygden övergav kosmopoliten livet på kontinenten för att återvända till Mora.

Måleri