Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Rokoko

Genom en intensiv import av konst och konsthantverk från Frankrike blev rokokon tidigt etablerad i Sverige. Trots det utvecklades en självständig stil med typiskt svenska särdrag av mycket hög kvalitet. Inspiration till mönster och dekor kom från naturen och möblerna målades i ljusa färger. Rokokon vidareutvecklade barockens stildrag, men med framträdande inslag av asymmetri – raka linjer var bannlysta. Möbler och konsthantverk upplever under rokokon en av sina absoluta storhetstider där det praktiska, lekfulla och eleganta förenas. Ordet rokoko kommer från franskans rocaille, en klippformation eller asymmetriskt ornament som utgör kärnan i rokokons mönsterbalk.
 


Artiklar relaterade till Rokoko

Lista: de 6 mest eftersökta stilarna

Klassiska stilarter och gedigna hantverk blir aldrig otrendiga, vilket märks inte minst på Barnebys användares vanligaste och populäraste sökord. Här är de sex mest eftersökta stilarterna just nu.

Marie Antoinettes favorit – Élisabeth Vigée Le Brun

Élisabeth Vigée Le Brun var den första konstnären att få måla ett officiellt porträtt av Marie Antoinette. Som både framgångsrik rokoko-porträttör och kvinna var hon banbrytande i den så annars mansdominerade världen under 1700- och 1800-talen. Nu har Vigée Le Brun blivit den dyraste kvinnliga konstnären på auktion i kategorin Old Masters.

Konst

I Donald Trumps lyxvåning

Golv, väggar och tak i marmor med lister, möbler och lampor i guld. I den lyxiga våningen på Fifth Avenue i New York har ingenting lämnats åt slumpen. Med en överdådig inredning som till och med Louis XVI hade höjt på ögonbrynen åt lever USA:s nya president Donald Trump och hans familj som i ett smyckeskrin.

Interiör