Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Salvador Dalí (1904-1989) Spanien

Konstnären Salvador Dalí föddes 1904 i Spanien och är framförallt känd som en av 1900-talets största konstnärer och mest uppmärksammade surrealister. Förutom bildkonst är Dalí känd som skulptör, fotograf och filmmakare. Dalí började som ung på konstskola och hans första utställning med träkolsmålningar skedde i familjehemmet 1916, ordnad av fadern. Den första offentliga utställningen ägde rum först ett par år senare 1919, på en kommunal teater.År 1922 började konstnären på Academia de San Fernando i Madrid. Dalí var redan då en uppseendeväckande person med sin speciella stil, än mer uppseendeväckande var dock Dalís konst. Konstnären experimenterade med kubism, något han tros ha varit ensam om i Madrid vid den tiden. Inspirationen hade Dalí fått från kataloger och artiklar som skickats av Pichot. Vid sin första separatutställning år 1925 i Barcelona erkändes konstnärens talang och det stora internationella kändisskapet kom genom en utställning 1928 i Pittsburgh. Året därpå upptogs Dalí av surrealistgruppen i Paris och blev avgörande för gruppens utveckling. Konstnären arbetade nu, inspirerad av Freuds psykoanalys, med undermedvetandets drömska fantasier, där symboliken i målningarna var viktig. Dalís teknik anses gammalmästerlig och perspektiven härstammar från realismen. ”Minnets evighet” från 1931 är världens mest berömda surrealistiska målning. Dalís udda person, spektakulära målningar och breda karriär har gjort honom till en av 1900-talets mest spännande karaktärer. Konstnären efterlämnade mer än 1500 verk.


Föremål relaterade till Salvador Dalí (1904-1989) Spanien

Artiklar relaterade till Salvador Dalí (1904-1989) Spanien

Salvador Dalí i paranoians land

Med sin otämjda konst, excentriska personlighet, uppfinnelserikedom och surrealistiska landskap har Salvador Dalí blivit en av tidernas mest omtalade konstnärer.

Konst

10 vinetiketter skapade av konstnärer

Att blanda vin och sprit menar många är en dålig idé - men vin och konst går däremot utmärkt. Château Mounton-Rothschild är ett exempel på en vinproducent som firar sina årgångar med specialutformade etiketter signerade välkända kreatörer. Vi listar 10 vinetiketter där konsten gjort flaskorna till eftertraktade samlarobjekt.

Vin