Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Sonia Delaunay (1885-1979) Frankrike

Sonia Delaunay var en judisk-fransk målare som är känd för att vara medgrundare till den orfistiska rörelsen. De orfistiska kan ses som en tendens inom det abstrakta måleriet. Delaunays målningar karaktäriseras av färgcirklar, cirkelsegment och rytmer i en stil kallad ”simultan”. Dessa målades i klara regnbågsfärger och de uttryckte glädje och tilltro till framtiden och dess teknik.Konstnären arbetade även med mode där utgångspunkten låg i de rena linjerna och i de geometriska formerna. Klänningarna skulle fungera i enighet med kvinnokroppens rörelser och visionen var ett demokratiskt och mångfaldigat mode. Trots kubismens gråa intåg höll sig konstnären till sin fauvistiska lära och inspirationen från hembygden.År 1964 var Sonia Delaunay den första kvinnliga konstnär att ha en retrospektiv utställning på Louvren. Senare erhöll hon även Hederslegionen.


Artiklar relaterade till Sonia Delaunay (1885-1979) Frankrike

Abstrakt konst: den nonfigurativa konsten

Trots att den abstrakta konströrelsen spelat en ovärderlig roll för både 1900-talet och den moderna konsten är det en mycket svår konströrelse att definiera. Lär dig mer om abstrakt konst och hur en genre utvecklats som rörelse.

Konst

Kubism - abstrakt eller exakt?

Kubismen har ofta slarvigt beskrivits som abstrakt. Kanske är det därför något överraskande när man får höra att de första kubisterna faktiskt inte strävade efter att skapa abstrakt konst. De försökte snarare skildra verkligheten genom ett fyrdimensionellt bildlandskap. Kubismens historia börjar på 1880-talet och har sedan dess haft ett stort inflytande över ett flertal stilriktningar som utvecklats.

Måleri

Elva kvinnor som präglat konsthistorien

Historiskt sett har kvinnliga konstnärer och deras verk inte tagits på allvar. Det var först under 1800-talet, då jämställdheten mellan könen blev en socialt bekräftad sanning, som kvinnliga konstnärer fick det erkännande som de så länge förtjänat. Nu öppnades konstmarknaden upp även för kvinnor och de antogs till konstskolor i samma utsträckning som männen. Vi gör här en tillbakablick på elva kvinnliga konstnärer som spelat en viktig roll i konsthistorien.

Konst