Torun Bülow-Hübes (1927–2004) Sverige

Torun Bülow-Hübes var en internationell verksam silversmed och konstnär född i Malmö. Hon utbildade sig vid Konstfack i Stockholm på 1940-talet och var en av de första kvinnorna i Sverige som startade en egen atelje. Tanken var att tillverka smycken direkt till kvinnor och då inte enbart som statussymboler.
Med tiden kom hon att bli den mest kända skandinaviska smyckesformgivaren och vann som första kvinna världsrykte som silversmed. Hennes smycken såldes på Svenskt Tenn och i slutet på 1960-talet inledde hon ett samarbete med Georg Jensen i Danmark. Det var under denna tid som hon designade sin berömda klocka "Vivianna", armbandet "Mobius" och örhänget "Dew Drop". Torun ställde även ut sina smycken i Paris, först genom Cercle des Arts och senare fick hon en permanent utställning på Galerie du Siècle på Boulevard St. Germain.
 
 


Artiklar relaterade till Torun Bülow-Hübes (1927–2004) Sverige

0

Frukost med Ann Westin

Boken "TORUN - Converstions with Vivianna Torun Bülow-Hübe" är en hyllning till världens första stora kvinnliga silversmed. Barnebys Pontus Silfverstolpe möter den tidigare galleristen, vännen och författaren Ann Westin som är högaktuell med en nyutgåva av hennes möten av det konstnärliga geniet. 

Smycken


Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!