Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Upsala Ekeby (1886–1978) Sverige

Upsala Ekeby var en keramikfabrik, grundad 1886. Till en början tillverkades främst tegel men kort därefter började produktionen även att innefatta väggkakel, kakelugnar samt hushålls- och prydnadskeramik. Svenska Slöjdföreningens kamprop "Vackrare vardagsvara" och "Hemutställningen 1917" på Liljevalchs ledde till att Uppsala Ekeby började anställa konstnärer som formgivare. Några av formgivarna var Anna-Lisa Thomson som skapat den klassiska vasen "Paprika", Edvin Ollers och Sven Erik Skawonius.
År 1935 införlivades Gefle porslinsfabrik med Upsala Ekeby AB och under åren gjorde koncernen flera stora företagsförvärv. Men under 1970-talet upphörde den keramiska tillverkningen på Upsala Bruk och en efter en blev även de övriga fabrikerna inom koncernen nedlagda eller sålda.


Artiklar relaterade till Upsala Ekeby (1886–1978) Sverige

Med inspiration från Kina och västkusten

Bland vaser, skulpturer och serviser i stengods och porslin har vi fattat tycke för två formgivare som satt prägel på svensk keramik – Bernt Friberg och Anna-Lisa Thomson. Flera verk av formgivarna hittas hos Metropols auktion "Tema Keramik".

Keramik