Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Verner Panton (1926-1998) Danmark

Verner Panton var en dansk inredningsdesigner och formgivare som hade storheter som Arne Jacobsen och Poul Henningsen som lärare. Han var en av de första att bryta med en klassisk skandinavisk inredningstradition och hans design karakteriseras av färg, geometri och futurism. Pop och teknik är andra ledord och han skapade bland annat den första uppblåsbara möbeln. I början av 60-talet påbörjade han ett långt samarbete med möbelföretaget Vitra för vilka han också gjorde den i plast helgjutna Pantonstolen som blivit en möbelklassiker och försäljningssuccé. Stolen finns idag i Danmarks kulturkanon.


Artiklar relaterade till Verner Panton (1926-1998) Danmark

Inspiration: Våning inredd av Svenskt Tenn

Svenskt Tenn har tillsammans med några av Sveriges ledande gallerister och antikhandlare inrett en vacker hörnvåning i Stockholm, och gjort det med en blandning av egna klassiker av bland annat Josef Frank tillsammans med gustavianska möbler och design från andra stora formgivare. Ta en titt, låt dig inspireras och få förslag på liknande föremål att inreda med!

Interiör

Sju danska stjärnor i Sverige

Sedan 1800-talets mitt har grannarna söderut utmärkt sig på designhimlen med enastående formgivning. Här är sju av Danmarks starkast lysande designstjärnor och tips på var du kan se deras alster i vår.

Design

Designens alkemister

Alkemisterna strävade efter att framställa guld och livselexir ur urämnet de vises sten, på engelska philosopher’s stone. Konstnärer, kreatörer och formgivare kan i viss mån jämföras med alkemisterna i och med sin uppfinnelserikedom med vilken de skapat ikoniska och symboliska föremål utan like.

Design