Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Vincent van Gogh (1853–1890) Nederländerna

Vincent van Gogh är en av de främsta föregångarna till den moderna och expressionistiska konsten. Åren 1883-1885 spenderade van Gogh sin tid i föräldrahemmet i Nuenen och det var under denna period han utvecklade en målarstil med mörka jordfärger, bred penselskrift och knotiga teckningar. År 1885-1886 studerade van Gogh vid Konstakademien i Antwerpen och 1886 flyttade han till Paris där han studerade vid Académie Cormon. Van Gogh inspirerades starkt av impressionismen och neoimpressionsmen som han mötte i Paris och han utvecklade ett ljust måleri med lätta, rörliga penseldrag.År 1888 flyttade van Gogh till Arles och skapade teckningar i tusch, en ny rytmisk konst med ett system av ometodiska, kraftfulla grupper av korta sträck. I september 1888 bjöd van Gogh ned Paul Gauguin som han lärt känna tidigare. De bodde och samarbetade tillsammans i två månader under ständig diskussion. Efter ett gräl mellan de två parterna rusade van Gogh hemifrån, skar av sig öronsnibben och blev sedan omhändertagen och inlagd på mentalsjukhus. I maj 1890 flyttade van Gogh till Auvers-sur-Oise norr om Paris där han blev omhändertagen av den målande läkaren Paul-Ferdinand Gachet. Van Goghs hälsa tycktes ha förbättrats men efter en plötslig depression sköt han sig själv och avled den 27 juli 1890. 


Artiklar relaterade till Vincent van Gogh (1853–1890) Nederländerna

Amsterdam

Med flyg tar det oss endast två timmar att nå Amsterdam som i år är skådeplats för en rad uppmärksammade utställningar och kulturevent. Genom såväl utställningar som pampiga tulpanverk och en resa i konstnärens fotspår uppmärksammas i år de 125 år som gått sedan Vincent Van Goghs bortgång. Som om inte det vore nog pågår just nu en unik utställning på Rijksmuseum med verk av Rembrandt och därutöver erbjuder staden spännande hotell, toppklassiga restauranger och mysiga kvareter att strosa runt i.

Topp tio: Återupptäckta mästerverk

Försvunna, odokumenterade, hittade av en slump eller autentiserade – Barnebys listar världens mest spännande berättelser om återupptäckta mästerverk som ofta varit till stor glädje för verkens ovetande ägare.

Konst