Willem de Kooning (1904-1997) Nederländerna

Willem de Kooning föddes i Rotterdam, i södra Holland, den 24 april 1904. De Kooning flyttade endast 22 år gammal till USA och året efter hade han en egen studio på Manhattan. Han livnärde sig till en början på snickeri, husmålning och kommersiell konst.Så småningom började han arbeta tillsammans med några av den tidens modernistiska konstnärer, bland annat Stuart Davis, den armeniske konstnären Arshile Gorky och ryska John Graham, vilka de Kooning brukade kalla ”de tre musketörerna”. I många av hans tidigare verk, från 1930- till 40-talet syns bland annat tydliga influenser från Davis, Gorky och Graham men även Miró, Mondrian och Picasso. Hans första egna utställning på Charles Egan Gallery bestod av en serie svartvita verk, vilka han arbetade med mellan 1946-1949. Dessa verk anses vara av vikt för den abstrakta expressionismens historia, då de visar på tekniken och hans användning av mixed media. De kooning är framförallt känd för sin serie Woman, som han började arbeta på under 1950-talet efter att ha träffat sin blivande fru. Det var även under denna tid som de Kooning sägs ha lett konstvärlden in på en ny konstform, vilken skulle komma att kallas den amerikanska abstrakta expressionismen. Den kvinnliga gestalten kom att bli en viktig symbol för de Koonings karriär.Willem de Kooning var en av de konstnärer som kom att bli kända under “New York School“, där bland andra Jackson Pollock, Elaine de Kooning, Mark Rothko, Adolph Gottlieb, Anne Ryan och Lee Krasner ingick.


Föremål relaterade till Willem de Kooning (1904-1997) Nederländerna

Se mer

Artiklar relaterade till Willem de Kooning (1904-1997) Nederländerna

0

De 10 dyraste konstverken år 2018

2018 har helt klart varit ett guldår för konstmarknaden – bland årets dyraste sålda konstverk återfinns några av den moderna konstens mästare som Picasso och Modigliani såväl som samtidskonstnären David Hockneys azurblåa pool.

Konst
0

Abstrakt konst: den nonfigurativa konsten

Trots att den abstrakta konströrelsen spelat en ovärderlig roll för både 1900-talet och den moderna konsten är det en mycket svår konströrelse att definiera. Lär dig mer om abstrakt konst och hur en genre utvecklats som rörelse.

Konst

Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!