Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Anders Zorn (1860-1920) Sverige

 
Anders Zorn var en svensk konstnär född 1860 i Mora. Han visade tidigt konstnärlig begåvning och skrevs som 15 åring in på Konstakademien i Stockholm. Till en början var tanken att bli skulptör men han kom kort därefter in på akvarellmåleri, vilket kom att bli hans främsta medium resten av hans liv.
 
Zorn kom under 1880-talet att bli djupt beundrad för sin porträttkonst och var under sekelskiftet en av världens mest erkända levande konstnärer. Under lång tid vistades han utomlands i länder som Frankrike, Spanien och USA. I USA nådde han en ofattbar framgång och bankirer, industrimagneter och politiker betalade höga belopp för att Zorn skulle måla deras porträtt. Bland beställarna fanns till och med presidenter som Grover Cleveland och William Taft, vars porträtt idag finns uppsatta i Vita huset. En tredje president, Theodore Roosevelt, porträtterades av Zorn i en etsning.
 
År 1896 flyttade Zorn hem till Sverige där Zorngården i Mora hade börjat byggas. I och med detta kom Zorn att allt mer avbilda sin hembygd i sitt måleri. En av de målningar som gjordes under denna tid var Midsommardansen (Nationalmuseum) vilket var den målning som Zorn själv värderade högst.
 


Artiklar relaterade till Anders Zorn (1860-1920) Sverige

Den svenska mästaren Anders Zorn

Anders Zorn har otaliga gånger blivit kallad Sveriges främste målare. Morapojken från enkla förhållanden skulle erövra konstvärlden med storm och bli en av det förra sekelskiftets mest uppskattade konstnärer inom en rad olika medium. Med en aldrig sinande kärlek för hembygden övergav kosmopoliten livet på kontinenten för att återvända till Mora.

Måleri

Hemma hos makarna Zorn

I Mora strax intill Hemulån bredvid kyrkan ligger Zorngården. Vad som idag utgör en central del av Mora var en gång en avsides oas för det världsvana paret Zorn. Här mötte konst från hela världen hembygdens allmoge och traditionellt hantverk moderna bekvämligheter. Välkomna hem till makarna Zorn!

Interiör