Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Andy Warhol (1928-1987) USA

Andy Warhol var en amerikansk konstnär, grafiker och filmskapare och anses vara den främsta företrädaren för popkonsten.
Warhol utbildade sig vid Carnegie Institute of Technology 1945-1949 och började därefter sin karriär som Art Director för tidskrifterna Vogue och Harper’s Bazaar. Framgångarna inom reklambranschen gav honom en Art Directors Club Medal 1957.
Warhol gjorde sig känd för sina silkscreens där han bland annat porträtterade berömda personer som Marilyn Monroe. Han använde även silkscreentekniken till att porträttera olika former av reproducerade bilder och installationer av förbrukningsartiklar som till exempel förpackningar av Campbell Soup och Brillo-kartonger. Warhol menade att skönhet fanns runt omkring oss, överallt.
Från 1963 och framåt skapade eller medverkade han i filmer producerade i den egna studion The Factory som även blev en samlingsplats för New Yorks bohemer. Warhol dokumenterade allt med sin filmkamera och senare även med polaroidkamera. Många kända personer blev filmade under dessa så kallade Screen Tests, bland andra Bob Dylan och Salvador Dalí.
I enlighet med Warhols testamente, grundades 1987 Andy Warhols Foundation for Visual Arts i New York och 1994 öppnades Andy Warhols museum i Pittsburg.


Artiklar relaterade till Andy Warhol (1928-1987) USA

Andy Warhol - den egentlige King of Pop

Det är en underdrift att säga att Andy Warhols liv och verk skapade kontroverser. Precis som Marcel Duchamps urinoar har Warhols konst förbannas av viss och hyllas av andra.

Måleri

Dagens inspiration: Andy Warhol

Barnebys grundare Pontus Silfverstolpe, kunde tidigare i veckan berätta om den sällsynta målning av Andy Warhol som inom kort kommer finnas på Bukowskis samtida auktion den 5 maj. Kan du inte hålla ut till dess rekommenderar vi att du tar en titt bland de över 300 sökträffar som just nu finns på Andy Warhol på Barnebys, däribland dessa;

Konst