Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Arabia

Arabia är en finsk porslinsfabrik som grundades som filial till svenska Rörstrand 1874 för att lättare kunna exportera till Ryssland. Fabriken specialiserar sig på porslin och köksutrustning. Arabia har haft många välkända finska formgivare genom åres, som till exempel Ulla Procopé, Esteri Tomula, Kaj Franck, Birger Kaipiainen och Tove Slotte som fört över Tove och Lars Janssons Muminritningar till porslin. Kända porslinsserier som producerats är bland annat "Valencia", "Lumi", "Tuokio", "Runo", "Lysti", "Artica" och "Koko". 
 


Artiklar relaterade till Arabia

Helsingfors, en designstad att räkna med

På andra sidan Östersjön öppnar sig en av Nordens främsta städer inom design och konst, Helsingfors. Den vackra staden bjuder på ett rikt kulturliv med restauranger, museer och svårslagen, tidlös designshopping vilket gör det svårt att inte falla för Helsingfors.

Design

En dyrgrip i köksskåpen? Barnebys listar 10 hett eftertraktade muminmuggar

Den omtänksamma muminmamman, den lugna Snusmumriken, bestämda Lilla My eller ensamma Morran. Precis som berättelserna från Mumindalen har Muminmuggarna har länge varit en favorit i många hushåll, både i Sverige och utomlands. Idag kan man knappt öppna en kökslucka utan att hitta en muminmugg bland kaffekopparna.

Keramik

Lillemor Mannerheim - en keramiker av sin tid

Chanserna för en kvinna att ta plats i de konstnärliga ateljérna vid Sveriges keramikfabriker hade, om litet, förbättrats vid 1900-talets mitt. Men förutsättningarna var fortfarande dåliga och historien har, liksom i konstens värld på det stora hela, skrivits av männen till männens fördel. Kanske är det en av anledningarna till att få idag känner till Lillemor Mannerheim.

Keramik

Taggar