Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Bruno Mathsson (1907-1988) Sverige

Bruno Mathsson var en svensk möbelformgivare och arkitekt. Mathssons far Karl Mathsson var snickare och hade en fabrik som producerade klassisa möbler. Det var vid denna fabrik Mathsson blev upplärd. Trots att han aldrig fick någon teoretisk utbildning fick han tidigt upp ögonen för de funktionalistiska idealen. År 1934 skapade Mathsson en kroppsanpassad stol i böjlimmad bok med sadelgjordsklädsel. Stolen innebar en förnyelse av svensk möbelkonst och 1936 hade han sin första separatutställning på Röhsska Konstslöjdmuseet. Denna utställning blev Mathssons genombrott och han inbjöds efter detta att delta i världsutställning i Paris året därpå.
Idag har Mathssons möbler blivit tidlösa klassiker. Några populära möbler är Pernilla och Karin samt bordet Superellips som ritades tillsammans med Piet Hein.


Artiklar relaterade till Bruno Mathsson (1907-1988) Sverige

Svenska designklassiker som aldrig går ur tiden

Länge leve svensk design! Den svenska formgivningen är snygg, tidlös och trendigare än någonsin. Barnebys presenterar fem av våra största svenska formgivare och deras designklassiker som nytillverkas än idag, och som du kan hitta för en billigare peng på auktion.

Design

10 populäraste sökningarna i januari

Välrenommerad svensk formgivning, större möbler och en konstnär. Trender kommer och går, och listan över söktermer som Barnebys användare söker mest på varierar från månad till månad. Här är de 10 mest sökta möblerna och föremålen i januari!

Här är de populäraste sökningarna på Barnebys

Få svenskar lever efter devisen 'ska något nytt in så åker något gammalt ut'. Faktum är att gemene man har möbler, kläder och prylar för tusentals kronor som bara blir liggandes, en summa som också tycks öka för varje år. Varför inte sälja på auktion och samtidigt dryga ut semesterkassan. Barnebys listar årets hittills populäraste sökningar.

Design