Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Camille Claudel (1864-1943) Frankrike

Camille Claudel var en fransk skulptör och grafiker. 1881 flyttade hon från den franska landsbygden till Paris, där hon blev lärling hos skulptören Alfred Boucher. Konstnären August Rodin fick senare ta över mentorskapet och de båda inledde en nära arbetsrelation, vilket senare utvecklades till en komplicerad kärleksrelation.
Claudel led av mental ohälsa vilket yttrades bland annat av att hon levde isolerad i sin ateljé under många år och varje vår förstörde sina skulpturer. Hennes trettio sista år i livet tillbringade hon på mentalsjukhus. Ungefär nittio av hennes skulpturer, skisser och teckningar finns lyckligt nog ännu bevarade.
Claudels öde har blivit ett kulturellt intresse och 1988 gjordes filmen Camille Claudel med skådespelerskan Isabel Adjani i titelrollen.


Föremål relaterade till Camille Claudel (1864-1943) Frankrike

Artiklar relaterade till Camille Claudel (1864-1943) Frankrike

Kvinnliga konstnärer och deras manliga muser

Att ha en musa är och har varit ett framgångsrikt recept för många stora manliga konstnärer genom konsthistorien. Förutom att vara en inspirationskälla har de också kastat ett romantiskt skimmer över konstnären, eftersom förhållandet med musan många gånger varit av romantisk art. Men kvinnliga konstnärer har också haft sina manliga muser.

Konst

Elva kvinnor som präglat konsthistorien

Historiskt sett har kvinnliga konstnärer och deras verk inte tagits på allvar. Det var först under 1800-talet, då jämställdheten mellan könen blev en socialt bekräftad sanning, som kvinnliga konstnärer fick det erkännande som de så länge förtjänat. Nu öppnades konstmarknaden upp även för kvinnor och de antogs till konstskolor i samma utsträckning som männen. Vi gör här en tillbakablick på elva kvinnliga konstnärer som spelat en viktig roll i konsthistorien.

Konst

Världens dyraste kvinnliga konstnärer

På listan över världens dyraste konstnärer på auktion kvalar tyvärr ingen kvinnlig sådan in - än. Lyckligtvis ser vi en förändring i efterfrågan på kvinnliga konstnärer och med det även en stigande prisbild. Är du nyfiken på vilka kvinnliga konstnärer som är de dyraste på auktion? Barnebys har listan...

Konst