Canaletto (1697–1768) Italien

Canaletto, vars riktiga namn var Giovanni Antonio Canalvar, var en italiensk landskapsmålare. Han föddes i en konstnärsfamilj och började sin karriär som dekorationsmålare. Hans målningar är mycket detaljerade och naturtrogna och han använde sig av tekniken med camera obscura, en sorts primitiv kamera som kan projicera en bild.

Staden Venedig var ofta förlagan för hans målningar och år 2005 såldes målningen View of the Grand Canal from Palazzo Balbi to the Rialto på Sotheby´s för 205 miljoner kronor.

Canaletto föddes år 1697 i Venedig som son till konstnären Bernardo Canal. Efter att ha lärt sig dekormåleri vid teatrarna i Venedig av sin far började Canaletto måla landskap och blev en av de främsta vendutamålarna. Vendutamåleriet var mycket populärt under 1700-talet och skildrade strängt realistiskt porträtt av städer där människorna ofta reducerades till förbipasserande figurer.

Canalettos vendutor bestod av spektakulära stadsvyer med en utomordentlig trohet till topografiska detaljer. Målningarna blev snabbt populära bland turister som besökte Venedig under sina Europaresor.

Rent suggestiva avbildningar snarare än beskrivande är till exempel Arch of Constantine (1720) och Basilica San Marco and Campo San Basso (c. 1722). En sociologisk nyfikenhet syns också i porträtten The Beggars’ Canal (1722) och The Grand Canal (1728). Den historiska dokumentation som Canalettos verk utgör är också tydlig i The Isles of San Cristoforo, San Michele and Murano (c. 1725) som avbildar hur man samlade Venedigs glasblåsare på de kringliggande öarna för att minska brandrisken i staden.

Canaletto uppskattades mycket runt om i Europa för sitt skickliga användande av ljuseffekter. Han började även lägga till icke-existerande element i sina målningar eller överdriva proportioner. Exempel är The North Lagoon Islands from San Pietro di Castello (c 1725) där bergen i horisonten förstorats eller icke-existerande broar som i Capriccio View with Palladio's Design for the Rialto Bridge, c. 1745.

Under 1730-talet började Canaletto kopiera sina verk och fick konsthandlaren Joseph Smith som företrädare. Allt eftersom efterfrågan ökade kunde Canaletto göra en större vinst på sin konst och hans verk fick status som officiella representationer av Venedig.

I och med det Österrikiska tronföljdskriget blev turisterna färre i Venedig och Canaletto for till England och återvände till Italien år 1755. År 1763 blev Canaletto invald i den venecianska akademin men gick fem år senare bort efter en tids sjukdom.

Canaletto, ‘The Mouth of the Grand Canal looking West towards the Carità’, c. 1729–30

Artiklar relaterade till Canaletto (1697–1768) Italien

0

7 berömda skildringar av London

London har varit en blomstrande metropol i århundraden och det är därför inte konstigt att staden också varit en stor inspirationskälla för några av världens mest kända konstnärer. Här är de sju bästa konstverken som skildrar den fantastiska staden. 

Konsthantverk
0

Villa Necchi Campiglios tidlösa skönhet

Villa Necchi Campiglio byggdes utan att spara på några som helst kostnader och vittnar om familjen Necchi Campiglios höga levnadsstandard. Idag är villan, med sina stora, ljusa rum och eleganta inredning, en kändis på den italienska arkitekturscenen.

Design


Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!