Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Carl Larsson (1853–1919) Sverige

Carl Larsson är en av Sveriges mest kända och folkkära konstnärer. Han inledde som 16-åring sina studier vid Konstakademin i Stockholm. Larsson arbetade inledningsvis med att illustrera böcker och under 1870-80-talet bodde han omväxlande i Frankrike och Sverige. Larsson inriktade först sitt måleri på akademiska historiemålningar och symboliska motiv. Larsson nådde verklig framgång först med sitt friluftsmåleri. År 1882 kom Larsson till konstnärskolonin i Grez-sur-Loing för första gången och det var där han genomförde studier av ljus och atmosfär vilka resulterade i en rad akvareller med vardagsmotiv. Under 1886 blev han chef för Göteborgs Museums konstskola och började på allvar att intressera sig för monumentalmåleri. När det nybyggda Nationalmuseum i Stockholm skulle utsmycka sin foajé med konst utlystes en tävling där Carl Larsson deltog. Efter en utdragen process fick han uppdraget att måla foajéns fresker med motiv ur den svenska historien. Vid sidan om monumentalmåleriet målade Larsson även sin familj och livet i Sundborn i Dalarna, oftast i akvarell. Sundborn är idag ett museum, intakt bevarat sedan Carl Larsson bodde där. Förutom på Nationalmuseum finns Larsson även representerad på Göteborgs konstmuseum och i Bonniers porträttsamling.


Artiklar relaterade till Carl Larsson (1853–1919) Sverige

En klassiker med moderna inslag

Bukowskis stoltserar med verk av de svenska mästarna Carl Larsson och Anders Zorn jämte internationella namn som Yves Klein och Jean-Michel Basquiat i sin kommande klassiska auktion.  

Antikviteter

Nationalmuseum

Nationalmuseum är utan tvekan Sveriges stolthet när det kommer till inhemsk konst, men det är också ett av Europas äldsta konstmuseer. Lär dig mer om hur konstinstitutionen kom till, samlingarna och vilka betydande händelser i historien som gjort Nationalmuseum till vad det är idag.

Konst