Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Josef Frank (1885-1967) Österrike/Sverige

Josef Frank var en österrikisk/svensk arkitekt, formgivare och professor. Han var en av funktionalismens pionjärer och har gjort djupa avtryck i den svenska formhistorien. Frank lämnade den gryende nazismen som 50-åring. Trots sin knappa tid i Sverige räknas han som en av Sveriges genom tiderna viktigaste formgivare.Frank fick stort förtroende och stöd från Estrid Ericson, vd för Svenskt Tenn. Hon var en utmärkande estetisk person samt en osedvanligt konstnärlig producent. Tillsammans formade de något unikt och på den tiden osvenskt, de förvandlade den nakna och sakliga funkisen till att inkludera både färg och mönster. Frank fick en fristad genom Ericson på Svensk Tenn och idag finns det över 2000 möbelskisser och 160 textila mönster signerade Frank i Svenskt Tenns arkiv.Frank ritade fem villor i Falsterbo i Skåne som uppfördes mellan 1927 och 1936. Dessa benämns som Sveriges första funkishus.


Artiklar relaterade till Josef Frank (1885-1967) Österrike/Sverige

Josef Franks modernism var att leva, inte bo

Det finns nog ingen annan formgivare vars namn så självklart associeras med inredningsstilen "Swedish Modern" som Josef Frank. Hur gick det till när en österrikisk arkitekt blev en av svensk formgivnings viktigaste frontfigurer?

Design

Svenskt Tenn firar Josef Franks 85 årsjubileum

I år är det 85 år sedan formgivaren, arkitekten och akvarellisten Josef Frank lämnade nazismens Österrike för Stockholm. Franks stilideal har spelat en avgörande roll i Svenskt Tenns etablering och den kulturinstitution de faktiskt utgör idag.

Konst

Josef Frank-föremålen som såldes för högsta peng 2015

Josef Frank anses vara en av Sveriges största formgivare genom tiderna och hans verk är högt eftertraktade på auktion. Vi har tagit en titt i Barnebys kostnadsfria slutprisbank för att se vilka elva verk av denna mästare som såldes för högsta peng hos världens auktionshus 2015.

Design