Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Karin Mamma Andersson (1962-) Sverige

Karin Mamma Andersson är en svensk bildkonstnär, född i Luleå 1962. Hon utbildade sig på Konstfack med inriktning skulptur, men bytte sedan till fri konst vid Kungliga Konsthögskolan. Efter utbildningen bosatte hon sig i Stockholm, där hon än idag är verksam.Anderssons måleri kännetecknas som expressionistiskt landskapsmåleri men även andra motiv förekommer. I början av sin karriär hämtade hon inspiration från den svenska konstnären Dick Bengtsson. Liksom han gjorde, målade även hon en serie tavlor som alla liknar varandra, men som genom detaljförändringar berättar en egen historia. Med karriärens gång har hon dock tagit sin an en mer personlig stil där hon utgår från sig själv och låter en berättelse vävas fram i själva skapandeprocessen. Det gör att hon förmedlar en slags gåtfullhet genom sina verk.Andersson har sedan 1990-talet varit verksam med separatutställningar och samlade utställningar, både nationellt och internationellt. Smeknamnet Mamma använde hon på skämt för första gången vid en elevutställning 1992, men har sedan dess etsat sig fast och fungerar idag som hennes artistnamn.Förutom att hon är en högt ansedd konstnär är hon filosofihedersdoktor vid Luleå Tekniska Universitet och mottog år 2006 Carnegie Art Awards förstapris. Under flertalet år har hon dessutom designat Nobelprisdiplomet för litteratur. Idag finns hennes konst i permanenta samlingar på museum runtom i världen, bland annat Museum of Modernt Art i Los Angeles och Moderna Museet i Stockholm och hon representeras av galleristen David Zwirner.


Artiklar relaterade till Karin Mamma Andersson (1962-) Sverige

Frukost med Bo Ahlstrand

Med genuint intresse och förkärlek för måleriet har den lågmälde skattejuristen byggt upp en av Sveriges mest intressanta konstsamlingar. Nu säljs den på C F Hill.

Konst

Konstsveriges 51 mäktigaste

Barnebys listar återigen Konstsveriges 51 mäktigaste. Bland branschens återkommande kändisar hittar vi även nykomlingar och högaktuella konstnärer. I år har juryn utökats och listan har sammanställts efter att en nomineringsgrupp med olika aktörer i konstsverige angivit personer som haft särskild betydelse för konståret 2018-2019.

Konst

Vinn biljetter till redan prisad föreställning på Drottningholms Slottsteater

Drottningholms Slottsteater lottar tillsammans med Barnebys ut biljetter till sina föreställningar under sommaren och hösten. I september har uppsättningen Syskonen i Mantua premiär, en ny opera byggd på en historia från 1600-talet med minst sagt dagsaktuella teman. Scenografi och kostym står konstnären Mamma Andersson respektive modeskaparen Behnaz Aram för.

Konsthantverk