Lucio Fontana (1899–1968) Argentina

Lucio Fontana var målare, grafiker och skulptör. Han föddes år 1899 i provinsen Santa Fe i Argentina av italienska föräldrar. Fontanas far arbetade som skulptör och i hans ateljé fick Lucio så småningom också började arbeta.År 1927 flyttade Lucio Fontana tillbaka till Italien för att studera vid Academia di Brera där han även höll sin första utställning år 1930. Under 30-talet bodde han växelvis i Italien och Frankrike, där han arbetade med expressionistiska och modernistiska skulpturer i keramik, gips, cement och brons,I sin konstnärsroll tyckte han om att experimentera och under 1940-talet sökte han nya uttrycksformer, så som fritt hängande konstruktioner. De verk som kanske mest kännetecknar honom idag är hans spatiala kompositioner, där han undersöker rymd och rum. I hans verk "Concetto Spatiale" låter han en helt monokrom yta få knivskarpa snitt, ett eller flera, vilka öppnar upp för kontakt med den yttre och inre rymden. Där upphäver de positiva och negativa faktorerna varandra och förintar materien, medan gravitationshålen är så snabba att inget ljus hinner nå dit.


Artiklar relaterade till Lucio Fontana (1899–1968) Argentina

0Sponsrad

Modern och samtida konst – maj hos Dorotheum

Egon Schiele och Gustav Klimt, Lucio Fontana och Andy Warhol, Gerhard Richter och Fernando Botero, Edgar Degas och Henri Matisse: Dorotheums majauktioner kräver inte många fler ord än dessa för att skapa förväntningar. I maj fokuserar Dorotheum på modern och samtida konst.

Konst
0

Jackpott för svensk samling med Barnebys värderingstjänst

En svensk privatperson fick för två månader sedan rejält med napp via Barnebys värderingstjänst. Sju av nio föremål som personen skickade in plockades upp av auktionshuset Auctionata och kommer nu att säljas med ett sammanlagt utropspris på 250 000 kronor.

Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!