Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Piet Mondrian (1872- 1944) Nederländerna

Piet Mondrian var en nederländsk målare. Han studerade som 20-åring konst på Amsterdams Rijksakademie van Beeldende Kunsten och målade under denna tid landskap enligt impressionismens regler. Mondrian kom sedan att utveckla sitt måleri från föreställande till helt abstrakta geometriska mönster, en stil som brukar kallas för neoplasticism. I sin konst använde han sig endast av primärfärgerna blått, rött och gult vilka han målade i rektangulära fält, som symboliserade New Yorks stadsrytm. Mondrian anses av många vara grundaren till den abstrakta konsten och han kom även att grunda konstnärsgruppen De Stijl.Mondrian var mycket produktiv och hans konst finns i dag representerad på världens största museum.


Artiklar relaterade till Piet Mondrian (1872- 1944) Nederländerna

Abstrakt konst: den nonfigurativa konsten

Trots att den abstrakta konströrelsen spelat en ovärderlig roll för både 1900-talet och den moderna konsten är det en mycket svår konströrelse att definiera. Lär dig mer om abstrakt konst och hur en genre utvecklats som rörelse.

Konst

Läder och siden för Hermès i tiden

Det legendariska varumärket Hermès har länge toppat den franska lyxindustrin. Sedan grundandet har företagets repertoar utvecklats till allt från kläder och väskor till parfymer och smycken. Barnebys berättar om ett klassiskt varumärke i ständig utveckling.

Hilma af Klint – den nonfigurativa konstens pionjär

Hilma af Klint är en av många konstnärer som först långt efter sin död fått offentligt erkännande. Hennes nonfigurativa konst var i princip okänd för hennes samtida och så sent som år 1986 ställdes hennes verk ut för första gången - i utställningen ”The Spiritual in Art – Abstract Paintings 1890–1985” på Los Angeles County Museum of Art.

Konst