Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Tapio Wirkkala (1915–1985) Finland

Glaskonstnären, skulptören, grafikern, utställningsarkitekten och industridesignern Tapio Wirkkala studerade skulptur mellan 1933–1936 vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors, som idag är en del av Aalto-universitetet. Wirkkala är mest känd för sin tid vid Iittala där han var verksam från 1946. Wirkkalas mest berömda verk från den tiden är vasen "Kantarelli" som tillverkades 1946 och var i produktion mellan 1947–1960. Under 1950-talet väckte Wirkkalas abstrakta fat och skulpturer skurna ur hoplimmade faner stor uppmärksamhet.
Wirkkala räknas till en av de största finländska formgivarna efter andra världskriget och hans internationella karriär började år 1951 på Triennalen i Milano där han var den finländska paviljongens arkitekt.


Artiklar relaterade till Tapio Wirkkala (1915–1985) Finland

100 år (och lite mer) av finsk konst och design

Finland utropade sin självständighet för 100 år sedan - på dagen. I 100 år har finnarna försörjt oss med konst och design som autonom stat. Men redan innan självständighetsdagen skapades konst och hantverk som kom att prägla den nationella identitet. Låt oss blicka tillbaka och hedra vårt grannland till konst- och designmästare på bemärkelsedagen.

Konst

Frukost med Isaac Pineus och Andrew Duncanson

Det äkta paret Isaac Pineus och Andrew Duncanson är grundare till den moderna antikhandeln Modernity. Sortimentet utgörs av skandinavisk 1900-talsdesign och man säljer med god lönsamhet genom butiken, den nya hemsidan och inte minst på internationella mässor. Just nu ställer Modernity ut på Collective Design Fair i New York.