Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Victor Vasarely (1908–1997) Ungern

Victor Vasarely, med det ungerska namnet Győző Vásárhelyi, var en ungersk bildkonstnär och grafiker som framförallt var verksam i Frankrike. Han påbörjade sin akademiska karriär som läkarstudent på Budapests Universitet 1927 men hoppade av sina läkarstudier kort därefter och började istället utbilda sig inom måleri. Han studerade vid Podolini-Volkmann i Budapest och sedan vid Alexander Bortnyiks akademi Mühely. Vasarely är bland annat utbildad under László Moholy-Nagy. Efter Vaserelys första separatutställning 1930 på Kovacs Akos Gallery i Budapest, flyttade han till Paris.
Vasarely ses och benämns ofta som "fadern av Op Art". Op Art var populärt på 1960-talet och kännetecknas genom de dramatiska visuella effekterna med färger och kontraster som ibland gör det svårt för ögat att se vad motivet är. 
Vaserely var fascinerad av linjära mönster och under 1930-talet ägnade han sig åt grafiska studier. Verk från denna tid var ofta abstrakt mönstrade och figurativa vilket är tydligt i hans serier av zebror och tigrar. Han slog igenom internationellt 1965 med utställningen "The Responsive Eye" på New York's Museum of Modern art.
Victor Vaserely levde fram till 1997 och hans verk finns representerade världen över. 


Artiklar relaterade till Victor Vasarely (1908–1997) Ungern

Sista chansen!

Vi har samlat våra favoriter som går ut de närmaste dygnet! Skynda in för att fynda båda designklassiker och doldisar från auktionshus runtom i landet.

Design

Abstrakt konst: den nonfigurativa konsten

Trots att den abstrakta konströrelsen spelat en ovärderlig roll för både 1900-talet och den moderna konsten är det en mycket svår konströrelse att definiera. Lär dig mer om abstrakt konst och hur en genre utvecklats som rörelse.

Konst

Bytt är bytt med Barnebys

Den 25 september startar ett nytt program på TV4 vid namn ”Bytt är bytt”. Programmet leds av Renee Nyberg och går ut på att de tävlande får gissa det rätta värdet på olika antikviteter för att sedan byta till sig det, där det mest värdefulla föremålet är värt en halv miljon kronor. I väntan på att programmet startar frågar sig Barnebys om ni vet det rätta värdet på dessa sex föremål?