48 år efter stölden, ställs sex verk av Gilbert och George ut i Paris 

Den brittiske duon Gilbert och George fick vänta i nästan 50 år innan de återigen skulle få återse verket "There were two young men". De sex dukarna som utgör detta “skulpturala” verk stals 1971 i Turin och har sedan dess befunnit sig i en resväska. 

48 år efter stölden, ställs sex verk av Gilbert och George ut i Paris 

Verket There Were two young men av den brittiske duon Gilbert och George, även kallad “Dupont and Dupont of contemporary art”, kommer ställas ut på Fondation Louis Vuitton i Paris fram till den 26 augusti. Det blir det andra gången som verket ställs ut sedan det skapades. Den första gången som verket visades för allmänheten var på Sperone Gallery i Turin år 1971. 

Detaljbild av "There were two young men", Gilbert och George. Foto: via RTBF.be
Detaljbild av "There were two young men", Gilbert och George. Foto: via RTBF.be

Ett av galleriets anställda stal de sex delarna som utgör verket, och bevarade dem vikta i en låda stor som ett A3-ark. “Han var en omtänksam tjuv” säger George Passmore leendes, den mest berömda av de två konstnärerna. De sex ritningarna har inte skadats under tiden de varit borta och nu, 48 år senare, återfick konstnärerna sitt verk.

There were two young men är ett verk som Gilbert och George kallar för “skulptur”. Det består av ihoplimmade ark som tillsammans bildar sex dukar på 2 meter gånger 2,5 till 4 meter. Konstnärerna har skissat sina egna silhuetter under ett träd poserandes i olika ställningar där en rad olika känslor presenteras. Hela kompositionen har täckts av ett brunt lack för att ge effekten av ett äldre verk, vilket är motsatsen till de färgstarka verk som de är mest berömda för. “Vi har aldrig förändrat vår vision om konst, vi är i fokus i vår konst, vi är skulpturerna”, säger Gilbert Prousch. 

"There were two young men", Gilbert och George. Foto: via Connaissance des Arts
"There were two young men", Gilbert och George. Foto: via Connaissance des Arts

"Dessa två unga mäns tankar och känslor är alltid sanna för oss, för alla, det är känslor alla kan känna."

För sex år sedan, mottog Gilbert och George ett samtal från en person som ville autentisera den samling papper som han besatt. “Vi sa åt honom att ringa polisen” berättar George. Konstnärerna blev ivriga av samtalet och hade omedelbart känt igen verkstiteln. 

Konstnärerna, som idag är över 70 år gamla, är oskiljaktiga sedan de träffades första gången vid Saint Martin’s School of Art år 1967. Deras verk baseras på iscensättningen av människor i fotografier, där de ibland framstår nakna, ibland i kostym eller bredvid gay-annonser, alla i extrema färgskalor som förstärker deras budskap.  

Detaljbild av "There were two young men", Gilbert och George. Foto: via Slash Paris
Detaljbild av "There were two young men", Gilbert och George. Foto: via Slash Paris

Utställningen kommer också inkludera The Limericks, en liten brittisk dikt, en serie av åtta vykort som skickades av konstnärerna våren 1971 till en adressbok med omkring 400 personer inom konstvärlden. Varje brev var personligt och innehöll en “postskulptur”, en reproduktion av konstnärernas skulpturer. 

Upptäck skulpturer hos Barnebys!