Populärt artiklar

Hilma af Klint till Stockholm

Om du missade utställningen Hilma af Klint: Paintings for the Future på Guggenheim i New York, som slog besöksrekord med 600 000, har du chansen att se Hilma af Klints storslagna verk på Millesgården i Stockholm nu i höst. Utställningen Måleri och andlighet visar tre svenska konstnärers fascination för ockultism och det andliga sökandet under sekelskiftet 1800-1900.

Konst
Läs mer

Åtta sensationella loppisfynd

För många innebär semestertider bara en enda sak – tid att spendera på olika loppisar! Här är 8 sensationella loppisfynd som kan inspirera dig i din egen jakt efter kasserade godbitar.

Arne Pineus tillbaka på Bukowskis

Trots sina många år i branschen är den ständigt unge göteborgaren en av auktionssäsongens stora snackisar. Nu är mannen bakom några av Sveriges främsta konstförsäljningar genom tiderna tillbaka där han en gång började. Från i höst är det Bukowskis som får ta del av Arnes "lilla svarta".

Läs mer

Frukost med grundarna till Artely - om försäljning av konst online

Konstvärldens digitala omställning rymmer många nya initiativ, men det är långt ifrån alla som klarar utmaningarna med att snabbt kunna anpassa sig i en digital och ständigt föränderlig värld över tid. En svensk start-up i konstvärlden som etablerat sig på förstahandsmarknaden är Artely som nyligen firat två årsjubileum. Pontus Silfverstolpe har träffat grundarna bakom Artely för att höra hur de ser på försäljning av konst online.

Konst
Läs mer

Sveriges 11 mäktigaste konstnärer

Några är sen länge inskrivna i den svenska konsthistorien medan andra är relativt nya stjärnor på konsthimlen. Gemensamt har de inte bara tagit Sverige med storm utan ses även på den internationella konstscenen, där de finns representerade hos gallerier så som David Zwirner och Gagosian Gallery. Barnebys ger er här Sveriges 11 mäktigaste konstnärer.

Konst
Läs mer

Är han konstsveriges mest kända gubbe?

Vi har alla sett honom, den gamla fiskargubben med pipa och sydväst. Likaså är vi många som träffat på den sensuella zigenarflickan och den gråtande pojken. De hör till några av de mest förekommande motiven men ändå är det få som vet varifrån de kommer och vilka som skapat dem. Barnebys reder ut frågetecknen.

Måleri
Läs mer

Världens dyraste kvinnliga konstnärer

På listan över världens dyraste konstnärer på auktion kvalar tyvärr ingen kvinnlig sådan in - än. Lyckligtvis ser vi en förändring i efterfrågan på kvinnliga konstnärer och med det även en stigande prisbild. Är du nyfiken på vilka kvinnliga konstnärer som är de dyraste på auktion? Barnebys har listan...

Konst
Läs mer

Moderna Museets nya chef är...

Det svenska kulturpolitiska etablissemanget går gärna över vattnet för att hitta chefer till landets mest åtråvärda kulturinstitutioner. Ny chef för Moderna Museet blir danska Gitte Ørskou.

Läs mer

Godbitarna hos Stockholms Auktionsverk

Vårens klassiska kvalitetsauktioner bjuder på riktiga pärlor såväl i Stockholm som ute i landet. Hos världens äldsta auktionshus toppar Ernst Josephson, dansk konst och prins Fredrik Adolfs chiffonier.

Måleri
Läs mer

Elva kvinnor som präglat konsthistorien

Historiskt sett har kvinnliga konstnärer och deras verk inte tagits på allvar. Det var först under 1800-talet, då jämställdheten mellan könen blev en socialt bekräftad sanning, som kvinnliga konstnärer fick det erkännande som de så länge förtjänat. Nu öppnades konstmarknaden upp även för kvinnor och de antogs till konstskolor i samma utsträckning som männen. Vi gör här en tillbakablick på elva kvinnliga konstnärer som spelat en viktig roll i konsthistorien.

Konst
Läs mer

Världens 10 dyraste klockor på auktion

Tänk att det kan vara så dyrt att hålla koll på tiden... Om man vill ha klockor av kaliber med diamanter, den mest utvecklade tekniken eller ett original så kostar det. Barnebys listar här världens 10 dyraste klockor, med några av årets auktionsrekord som höjdpunkter.

Klockor
Läs mer

Efterlyses: Nytt auktionshus 

De senaste åren har varit ett stålbad för auktionshus världen över, och den nödvändiga digitaliseringen har för många varit en både kostsam och plågsam process. Nu börjar allt fler vända röda siffror till vinst, samtidigt som nya auktionshus efterlyses när den pågående konsolideringen av branschen tar nya vägar.

Läs mer

Josef Franks modernism var att leva, inte bo

Det finns nog ingen annan formgivare vars namn så självklart associeras med inredningsstilen "Swedish Modern" som Josef Frank. Hur gick det till när en österrikisk arkitekt blev en av svensk formgivnings viktigaste frontfigurer?

Design
Läs mer

Årets dyrgrip inte fullt lika dyrbar

På Antikmässan tidigare i år presenterades en sensationell nyupptäckt. I en av montrarna stod ett salongsbord av mindre format som Uno Åhrén formgav till Världsutställningen i Paris 1925. En viktig upptäckt med stort värde för svensk designhistoria och 1900-talets möbelformgivning.
Vad som inte framgick då var att det endast var delar av originalbordet som ställdes ut.

Design
Läs mer