Artiklar i kategorin Topplista

Världens dyraste kvinnliga konstnärer

På listan över världens dyraste konstnärer på auktion kvalar tyvärr ingen kvinnlig sådan in - än. Lyckligtvis ser vi en förändring i efterfrågan på kvinnliga konstnärer och med det även en stigande prisbild. Är du nyfiken på vilka kvinnliga konstnärer som är de dyraste på auktion? Barnebys har listan...

Konst
Läs mer

Sju saker du inte visste om Vespa

Den berömda Vespascootern inkarnerar italiensk kreativitet liksom romantik sedan 1946. Denna tvåhjuling, synonym med frihet, har haft en oavbruten framgång sedan starten och är fortfarande en av dagens mest populära fordon. Men visste du det här?

De 10 dyraste konstverken år 2018

2018 har helt klart varit ett guldår för konstmarknaden – bland årets dyraste sålda konstverk återfinns några av den moderna konstens mästare som Picasso och Modigliani såväl som samtidskonstnären David Hockneys azurblåa pool.

Konst
Läs mer

10 mest lästa inläggen 2018

Skandalös konst, muminmuggar, starka kvinnor och inredning är några av era favoritämnen. För att summera några av årets stora händelser men också visa vad ni tycker om att läsa har vi listat årets tio mest lästa inlägg på Barnebys.

Läs mer

Fem sensationella vindsfynd

Att rensa på vinden kanske inte är den allra härligaste sysslan men kan vara ack så lönande. Vi går igenom några vindsfynd som visat sig särskilt lukrativa.

Läs mer

Elva kvinnor som präglat konsthistorien

Historiskt sett har kvinnliga konstnärer och deras verk inte tagits på allvar. Det var först under 1800-talet, då jämställdheten mellan könen blev en socialt bekräftad sanning, som kvinnliga konstnärer fick det erkännande som de så länge förtjänat. Nu öppnades konstmarknaden upp även för kvinnor och de antogs till konstskolor i samma utsträckning som männen. Vi gör här en tillbakablick på elva kvinnliga konstnärer som spelat en viktig roll i konsthistorien.

Konst
Läs mer

Sex filmer om konst

Dokumentärer, personporträtt och historielektioner. Följ med in i filmens värld och lär dig mer om konstnärer, museer och historia! Barnebys listar fem favoriter från bioduken.

Konst
Läs mer

Barnebys listar konstsveriges 51 mäktigaste 2017-2018

Listan över konstsveriges 51 mäktigaste bjuder på såväl nya ansikten som personligheter vars positioner och status i konstvärlden knappast har försvagats under det gångna året. Barnebys jury Joanna Sundström, Jonas Kleerup och Pontus Silfverstolpe har sammanställt listan efter att en nomineringsgrupp med aktörer inom konstsverige angivit personer som haft särskild betydelse för konståret 2017-2018.

Konst
Läs mer

Världens 10 dyraste klockor på auktion

Tänk att det kan vara så dyrt att hålla koll på tiden... Om man vill ha klockor av kaliber med diamanter, den mest utvecklade tekniken eller ett original så kostar det. Barnebys listar här världens 10 dyraste klockor, med några av årets auktionsrekord som höjdpunkter.

Klockor
Läs mer

IKEA:s åtta bästa designsamarbeten

Ingvar Kamprad har genom åren låtit en rad kända formgivare stå för designen på allt ifrån möbler till belysning och bruksföremål och visst tycks svenskarna ha ett sug efter designklassiker. Barnebys listar de åtta bästa designsamarbetena för Ikea.

Design
Läs mer

USA-valet: 10 konstverk med presidentkandidaterna

Häcklade, ibland hyllade och många gånger nakna. Idag avgörs presidentvalet i USA och de två kandidaterna har åtskilliga gånger avbildats av konstnärer som tagit ställning. Barnebys har listat 10 konstverk med mer eller mindre (främst mindre) smickrande tolkningar av Hillary Clinton och Donald Trump.

Konst
Läs mer

6 konstverk som bannlysts från Facebook

Det har stormats rejält om Facebooks censur av bilder på nakna kroppsdelar. Många menar att censuren och borttagningen av bilder är inte alltid särskilt konsekvent eller befogad, framförallt inte när det gäller konst. Här är sex konstverk som tagits bort från Facebook.

Konst
Läs mer

10 heta kinesiska samtidskonstnärer

I takt med att världens huvudstäder; London, New York och Paris får upp ögonen för unga kinesiska konstnärer, däribland FLV-utställningen tillägnad samtida kinesisk konst och Londongalleriet Marlboroughs senaste separatutställning med Song Yiges verk, förs kinesisk konst fram i väst på samma sätt som kinesiska och europeiska antikviteter efterfrågas i öst. Barnebys har här valt att lista de tio hetaste kinesiska samtidskonstnärerna.

Konst
Läs mer

Konstpoddar du inte bör missa

Älskar att lyssna på podcasts. Äter allt och mixar Veckans bläcka, Medierna och Säker Stil med dokumentärer om mord, SR lördagsintervju och självklart alla sommarpratare.

Konst
Läs mer

7 konstnärssamarbeten vi minns

Samarbeten är alltid spännande och extra roligt är det att se konsten i andra sammanhang. Barnebys har sammanställt en lista med sju konstnärer som valt att samarbeta med allt från modemärken till skidorter och presidentkampanjer. Känner du igen dem?

Konst
Läs mer